Чому брати-головорізи оселилися в монастирі

Чи знаєте ви, що в Україні є унікальний старовинний скельний монастир, вік якого досі не можуть встановити? Дивацькі підземні лабіринти, кремезні каменюки і чудернацький сховок з’явилися на наших землях ще до нашої ери. Історія самого монастиря куди сучасніша. Одні кажуть, що тут був ще язичницький храм, інші – що там ховалися розбійники і зносили туди награбовані скарби. Збереглося  також чимало розповідей про смертельні сутички українців з татарами, коли ці підземні тунелі, в які, наче кроти, заривалися наші земляки,  служили їм укриттям від незваних гостей.  Але хто ж видовбав у скелях цілий комплекс? • Ціла стаття надрукована в газеті ЯСНО •

Сьогодні газета ЯСНО розповість про печерний монастир, що знаходиться біля  села Розгірче у Львівській області, пише  газета ЯСНО.

Купи свіжий номер газети ЯСНО зараз!

Що це за підземелля?

Цікава споруда, яка дише в обличчя сотнями таємниць, знаходиться на узвишші. Стоїть вона безмовно, закам’яніло, як соляний стовп… уже не рік, не два, не десятки, навіть не сотні років. Скелясті виступи пісковиків заввишки до 25 м утворилися більше 70 млн років тому. Тоді тут було дно моря.

Хоча кам’яний лабіринт, що має ширину 50 метрів, і затаївся серед буково-смерекового лісу, його все одно виявили люди в сиву давнину. Облюбували, обжили. Не може ж така цікава місцина, яку створила сама природа, не припасти до душі. Кажуть, що на цьому місці пращури-язичники створили собі храм і молилися, приносили жертви, здійснювали магічні обряди. Також є версія, що тут вони жили і ховали речі, продукти і все необхідне для життя. У 1990 роках історики виявили  на скелях написи, за якими встановили, що тут було землеробське поселення, датоване VIII–VII століттями до нашої ери.

Перші згадки про вже християнський монастир відносяться до другої половини XV століття. Проте вже знайдено і відомості про те, що історія цієї споруди сягає більш раннього періоду.  Найбільш вірогідно, що монастир заснували монахи, котрі втікали у 1200-х роках із зруйнованих татарами міст та селищ Київської Русі. Тут вони знайшли непримітне важко-доступне місце й могли спокійно насолоджуватися спілкуванням із Богом та природою • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост