На Закарпаття урочисто відзначатимуть сторіччя народного єпископа Івана Маргітича

4 лютого виповнюється 100 років з дня народження відомого церковного і громадського діяча Івана Маргітича. Уродженець села Боржавське на Виноградівщині ще за життя став символом українського Закарпаття. У Хустській гімназії вчився за Чехословацької республіки, в Ужгородській духовній семінарії — за угорського режиму Горті, на священика висвячений єпископом Теодором Ромжею у 1946 році вже за СРСР. 

Був двічі репресований: спочатку семінаристом карався за свої українські погляди за угорської окупації, а в сталінські часи відсидів чотири років у таборах за відмову перейти в московське православ’я.   

Аж до легалізації греко-католицької церкви постійно провадив нелегальні богослужіння, будучи одним  із чільних постатей української катакомбної церкви. У 1987 році таємно висвячений на єпископа. Помер під час служби Божої на Міжгірщині на 83 році життя у 2003 році. За скромність, порядність, загальну любов і шану був прозваний вірниками «народним єпископом».  

4 лютого 16.00 в Ужгородській духовній академії імені Теодора Ромжі відбудеться наукова конференція, присвячена постаті Івана Маргітича. 

5 лютого о  17.00  пам’ятний вечір до сторіччя народного єпископа відбудеться в Хусті – у Закарпатському обласному театрі драми і комедії. 

6 лютого о 11.00 відбудеться архієрейська Божественна літургія в храмі Покрови Пресвятої Богородиці, збудованій зусиллями Івана Маргітича у рідному селі Боржавське, яку проведе Апостольський адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії, владика Ніл разом із єпископами і священиками з різних куточків України та Закарпаття, – повідомили в Громадському інформаційному центрі.

ЗакарпатПост