Шахрай оформив онлайн-кредити на 37 закарпатських ромів і присвоїв гроші собі

До Національної поліції України звернувся громадянин ромської національності з Закарпаття. У своєму заявленні він вказав, що невідомі украли з його банківської карти 4 тис. гривен. Під час розслідування (ЕРДР №12020070040001021) виявилось, що хтось використовував особисті дані ромів, щоб оформлити онлайн-кредити на сайті Moneyveo.

Всі потерпілі були власниками карт Приватбанку і, отримавши по суду доступ до даних, що охороняються банківською таємницею, правоохоронці встановили підозрюваного, який був кінцевим вигодонабувачем афери, пише internetua.com

У загальних рисах, схема шахрайства виглядала наступним чином: без відома потерпілих, шахраєві вдалося заволодіти їх персональними даними, включаючи паспортні дані і код платника податків, а також дублікати банківських карт і sim-карт, прив’язаних до них мобільних номерів. У матеріалах судового провадження не розкривається джерело походження цих даних, але при великому бажанні, подібні відомості можна знайти і придбати в інтернеті. Використовуючи доступні йому персональні дані, зловмисник оформлював онлайн-кредити на сайті Moneyveo.

Далі, за допомогою дубліката сім-карти жертви, шахрай реєструвався зі свого мобільного телефону в системі онлайн-банкінгу Приват24 і перекладав отриманий займ з карти жертви на свій рахунок. Іноді, частина грошей він переводив у готівку в одному і тому ж банкоматі міста Мукачево, що, звичайно ж, було не дуже розумно з його боку і зіграло на руку слідству.

Всього жертвами шахрая опинилися 37 ромів, кожен з яких «заборгував» сервісу Moneyveo від 1700, до 8250 гривень. Загальна сума заподіяного збитку склала понад 174 тис. Гривень.

Коли правоохоронці пред’явили шахраєві підозра в порушенні Кримінального кодексу України за статтями 190 (шахрайство), ст. 200 (незаконні дії з платіжними документами, банківськими картами і електронними платежами) і ст.361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних систем), підозрюваний розкаявся і став співпрацювати зі слідством.

За сукупністю статей, суд визначив обвинуваченому покарання у вигляді позбавлення волі, терміном на 5 років. Однак замість такого суворого, але справедливого покарання, в результаті шахрай отримав лише випробувальний термін – 2 роки, протягом яких він може залишатися на волі, якщо повторно не зробить аналогічного злочину. Підставою для такого рішення стала угода про добровільне визнання провини між прокурором і обвинуваченим.

ЗакарпатПост