Чому смажена їжа є настільки небезпечною і чому вона вбиває

Історія появи смажених страв налічує кілька тисячоліть. Жир, який прекрасно передає тепло від джерела нагрівання до продукту  робить його смачним. Таким способом можна приготувати практично що завгодно, від пончиків до курей, індичок і навіть поросят. Приготовлені у фритюрі  фазани були описані ще в давньоримських кулінарних книгах. Універсальність методу і привабливість хрусткої скоринки і зробили страви у фритюрі популярними і в наш час і це зіграло на руку виробникам фастфуду, який швидко став модним у всьому світі, у тому числі і в нас, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Тож у чому небезпека від  смаження? По-перше, фритюр – прекрасний засіб маскування другосортної сировини. Одна справа, коли в киплячу олію потрапляють якісні продукти, інше – коли таким чином утилізують овочі і м’ясо, що залежалися. Під апетитною смаженою скоринкою не зрозумієш, що саме тобі подали. По-друге, вкрай важливим моментом при смаженні у фритюрі є використання відповідного масла з високою температурою кипіння і дотримання режиму смаження. По-третє, калорійність таких страв є підвищеною, а люди їдять їх із великим задоволенням, тому з’їсти  можна більше, ніж це потрібно організму.

Крім того, група провідних науковців зі США стверджує, що одна порція смаженої курки збільшує ризик передчасної смерті на 13 відсотків. Як повідомляє CNN, вчені провели експеримент за участю 100 тисяч жінок у віці від 50 до 79 років. За їхнім здоров’ям спостерігали більше 18 років. Ті, хто їв одну або кілька порцій смаженої їжі в день, на вісім відсотків частіше потрапляли в групу ризику від хвороб серця, ніж ті, хто не вживав таку їжу.

Ще раніше вчені з Гарварду заявили, що картопля у фритюрі негативно впливає на серце, а також розвиває діабет і ожиріння. За їх словами, при регулярних заняттях спортом людина може з’їсти не більше шести соломинок картоплі в тиждень без шкоди для здоров’я. Італійські вчені підтвердили теорію, довівши, що ті, хто їв картоплю, жили на шість місяців менше за інших • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост