Не гірше женьшеню: реп’ях – не бур’ян на грядці, а справжній домашній цілитель

За складом корисних компонентів і широті дії реп’ях – справжній природній скарб. То того ж, знайти його можна завжди всюди й безкоштовно, а також за нього не треба викладати величезні кошти, як за аптечні препарати, пише газета ЯСНО.

Корисні властивості

Багато городників вважають лопух бур’яном і намагаються позбутися від нього, знищуючи разом з коренем. Однак не варто чинити так з рослиною, яка за своїм хімічним складом не поступається женьшеню. Причому, у скромного будяка в хід йдуть і листя, і стебла, і квіти, і кореневища. Більш того, у лопуха широкий діапазон дій – від профілактики та лікування захворювань шлунково-кишкового тракту до дерматології, пише Країна здоров’я.

Готуємо запаси

Молоде листя лопуха – прекрасне джерело вітаміну С. З ними готують омлети, супи, салати, соління.

Зрілі ж листя потрібно збирати в період цвітіння без черешків, висушувати і подрібнювати. Зберігати в прохолодному темному місці в полотняному мішку.

У хід йдуть і коріння лопуха. Їх потрібно викопати, очистити від землі, добре вимити, розрізати на дрібні частини, висушити при температурі до 50 ° С. Висушені пластинки кореня легко подрібнювати в борошно. Збирати коріння лопуха найкраще після перших заморозків, а ось навесні – в період появи перших листків.

Насіння гарні тільки повної стиглості, збирати їх потрібно, як і коріння – тільки після перших заморозків. Кошики з насінням висушити, насіння вибити. Приймають насіння, як дуже сильний сечогінний засіб, готують з розрахунку 1:10, 1 стакан відвару пити в 3-4 прийоми.

Квіти лопуха збирають в травні-червні. Сушити краще за все не на відкритому сонці. Настій з квітів дуже потужний протиалергічний засіб, здатний усунути алергічний висип.

Як готувати і приймати

При шлунково-кишкових, шкірних захворюваннях, подагрі

Добре допомагає порошок з листя. Пити до їди по 1 ч. л. 3-5 раз в день. Запивати теплою водою або чаєм.

Для поліпшення травлення, виведення солі з організму

Приймати настій з 1 ст. ложки подрібненого листя лопуха. Готувати так: залити суху суміш склянкою води, тримати на водяній бані 20 хв або 5 хв. кип’ятити. Дати настоятися одну годину і процідити. Приймати по 1 ст. л. 3-4 рази на день до їди.

Від фурункулів, ран, сверблячих дерматозів, облисіння. Готують для примочок настій з кореневища: 2 ст. л. подрібнених коренів варять в 400 мл води 20-30 хвилин. Настоюють півгодини, потім проціджують • Більше унікальних життєвих історій читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост