Запливи через річку Тиса та запуски квадрокоптерів: якою є закарпатська контрабанда поза КПП

Заробіток на нелегальному переміщенні сигарет та нелегальних мігрантів через кордон на Закарпатті здійснюють не тільки через КПП. У місцях, де прикордонні стовпчики розташовані біля річки, пакунки сигарет вночі переправляють водолази. А у лісистій гірській місцевості з “товаром” на спині крокують контрабандисти.

Суспільне Закарпаття розповідає, якою є контрабанда на так званому «зеленому кордоні» з країнами Європейського союзу.

На Закарпатті протяжність кордону України з країнами ЄС становить 460 кілометрів. Межа між країнами пролягає через поля Ужгородщини, ліси Перечинщини, повноводну річку Тиса та гірські Мармароські хребти.Запливи через річку Тиса та запуски квадрокоптерів: якою є закарпатська контрабанда поза КППФото: УНІАН

Від розташування кордону залежить спосіб переправлення сигарет. Речниця Мукачівського прикордонного загону Леся Федорова розповідає, що важкодоступні гірські ділянки кордону у контрабандистів популярністю не користуються. Найбільш активно переправляти сигарети порушники намагаються через ті відрізки кордону, які розташовані поблизу населених пунктів.

“На ділянці Мукачівського прикордонного загону найбільш вразливим вважається українсько-румунський кордон в межах населених пунктів “Великий Бичків”, “Ділове” та “Богдан”. Заходи з посилення охорони кордону на цій ділянці постійно супроводжується обуренням та провокаціями з боку окремих мешканців цих селищ. Це люди, які так чи інакше причетні до переміщення через кордон сигарет: зберігають тютюнові вироби на території своїх приватних помешкань, дають прихисток особам, які носять товар, відстежують дії прикордонних нарядів тощо”, — каже речниця.

Контрабанда на кордоні з Румунією: отруєння собак та залучення неповнолітніх

Село Ділове Рахівського району розташоване впритул до Румунії. Через цей населений пункт пролягає траса державного значення Мукачево — Рогатин. З одного боку розміщені приватні будинки та господарства. З іншого — паркан з колючим дротом. За цією огорожею пролягає річка Тиса, за якою розташоване вже румунське село Вишівська долина.Запливи через річку Тиса та запуски квадрокоптерів: якою є закарпатська контрабанда поза КППФото: castles.com.ua

Смуга кордону між цими селами — ласий шматок для контрабандистів. Одним із способів переміщення сигарет на цьому відрізку кордону є так звана “контрабанда з коліс”.Запливи через річку Тиса та запуски квадрокоптерів: якою є закарпатська контрабанда поза КППФото: ДПСУ

“Там не потрібно багато зусиль. Хтось один викидає ці сигарети. Люди, які мають перемістити ці сигарети через кордон, спускаються. Піднімають пакунки і несуть до Румунії. А там їх чекають вже поплічники. Підносять до таких самих приватних помешкань, які у безпосередній близькості до кордону розташовані. Це здійснюється дуже швидко й іноді для цього їм потрібно хвилин п’ять”, — каже Леся Федорова.

За її словами, на такі вилазки у водолазних костюмах та екіпіровці контрабандисти брали і дітей.Запливи через річку Тиса та запуски квадрокоптерів: якою є закарпатська контрабанда поза КППФото: ДПСУ

“Організатори цієї протиправної діяльності використовують і неповнолітніх. Причому використовують як для переміщення сигарет через кордон, так і у випадках, якщо прикордонники не йдуть їм назустріч. Вони використовують неповнолітніх для здійснення провокацій. Були випадки коли затримували дитину — 14-річного хлопчика. Його виховує бабуся. О 4-ій годині ранку, весною, тобто було і досить холодно, і річка була повноводна, у мокрому гідрокостюмі, вже після повернення з румунського боку, дитину затримали. Контрабандистам все-рівно хто це буде робити, їм головне прибутки”, — розповіла речниця.

Щоб ускладнити контрабандистам здійснення цієї схеми, навесні 2019-го року прикордонники почали встановлювати колючий дріт на українському березі річки Тиса. Нове спорудження викликало обурення у частини місцевих.

 ЗакарпатПост