«Не я б’ю, верба б’є»: 28 квітня – Вербна неділя

Вербна неділя залежить від Великодня та є перехідним святом. В цьому році православні християни будуть святкувати Великдень 5 травня, тож Вербна неділя за Юліанським календарем припаде на 28 квітня. Тобто вербна неділя настає рівно за 7 днів до Великодня.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Вербна неділя – велике свято для православних християн. Зазвичай, вона припадає на останню неділю перед Великоднем. У нинішньому році у християн східного обряду це 28 квітня, а християни західного обряду вже відзначили її 24 березня. На Закарпатті Великдень вже відсвяткували і греко-католики і римо-католики.

Традиційно, у Вербну неділю парафіяни йдуть до церкви освячувати вербову лозу. Вербна неділя передує Страсному тижню перед Великоднем. Вона знаменує вхід Ісуса Христа до Єрусалима. Вважалося, що за день до цього Ісус воскресив Лазаря у Віфанії. І очевидці швидко поширили цю звістку по всьому світу. У багатьох країнах це свято називають «Пальмовою неділею», оскільки на в’їзді до міста Ісусу встеляли ноги пальмовим гіллям, що символізувало перемогу і незалежність. Зважаючи на те, що пальми в Україні не ростуть, їх замінили вербовими гілками.

Згідно з віруваннями, свячену вербу ні в якому разі не можна викидати чи топтати ногами. Це вважають великим гріхом. Вербові галузки зберігають цілий рік, до наступного свята. Навіть якщо верба осипається, її варто зібрати та відкласти до наступної весни. Торішню вербу треба принести до церкви у Великий четвер, бо того дня спалюють усі важливі церковні речі, зокрема старі ікони. Попіл висипають у тому місці, де ніхто не ходить.

В народі існують багато повір’їв, які пов’язані з Вербною неділею. Вважають, що освячена верба охороняє житло від злих духів, береже добробут. Весною за допомогою верби виганяли корову на пасовище, зупиняли сильний град, викидаючи на вулицю кілька гілок. Якщо прутики пускали коріння, їх висаджували біля криниці, щоб верба очищала воду.

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *