Молитовний сніданок в Ужгороді обернувся великим скандалом

26 квітня в Ужгороді відбувся молитовний сніданок з представниками різних релігійних конфесій, органів державної влади, військовим та громадськими діячами. Не оминули організатори заходу і представників Московської церкви. Це й стало причиною скандалу.

читай новини zakarpatpost.net 💛💙 замовляй рекламу на сайті, в газетах, в журналі, в групах, сторісах, на сторінках Фейсбук, Інстаграм, Ютуб, ТікТок 👉 вайбер: 050 888 50 50

Саме через присутність представників церкви ворожої держави захід вирішили пропустити представники помісної української церкви ПЦУ, а також Мукачівської греко-католицької єпархії. Зокрема, єпископ Ужгородський і Закарпатський ПЦУ Варсонофій назвав цей крок організаторів «дивним».

«Сьогодні маємо багато питань чому наша Закарпатська єпархія ПЦУ не брала участі в «Закарпатському молитовному сніданку». Відповідаю: ми не вважали за доцільне в час Великого посту та підготовки до великодніх свят брати участь в такому заході, адже ми молимось за мир в Україні постійно і робимо свій вклад в перемогу, в тому числі наданням гуманітарної допомоги біженцям та підтримуючи ЗСУ на волонтерських засадах. А щодо участі представників московського патріархату на цьому «молитовному сніданку» – це «дивний» крок організаторів заходу», – зазначив єпископ.

Московську церкву на заході мав представляти митрополит Мукачівської єпархії УПЦ Феодор, але він не прийшов, прислав замість себе благочинного Мукачева – протоієрея Петра Ляха, єпископа Іларія, секретаря єпархії Віктора Місо. На сніданку були присутні представники Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви, та представники декільеох Євангельських церков краю.

Важливим фактом є те, що захід проігнорували представники ОВА, зокрема, не було на сніданку і голови ОВА Віктора Микити.

Під час зустрічі було піднесено молитву про захисників і захисниць, медиків та цивільних громадян, родини українських захисників, волонтерів, загиблих Героїв сьогодення. Крім того, оскільки Закарпаття – край багатонаціональний, то молитву «Отче наш» учасники сніданку прочитали на восьми мовах. Про це повідомляє пресслужба Закарпатської обласної ради.

Молитовний сніданок відбувся з ініціативи заступника голови Закарпатської обласної ради Василя Дем’янчука, куруючої справами обласної ради Мирослави Ливч, народної артистки України, громадської і політичної діячки, координаторки Всеукраїнських жіночих молитовних сніданків Оксани Білозір, мецената та волонтера Андрія Хрипти.

Громадський і політичний діяч Павло Федака на своїй сторінці у інстаграм прокоментував цю подію так:

«Голові Закарпатської обласної ради Роману Сараю не варто брати участі у заходах релігійного характеру які ігнорує команда начальника Закарпатської ОВА Віктора Микити, підопічні полковника СБУ знають, що роблять. Вчорашній молитовний сніданок в Ужгороді, котрий завершився гучним медіаскандалом, тому яскравим прикладом.

Через присутність на ньому представників церкви у єдності з московським патріархатом, захід проігнорували очільники помісної української церкви ПЦУ, а також Мукачівської греко-католицької єпархії. Цікаво, що заправляли молитовним сніданком депутати Закарпатської облради від Європейської солідарності Дем’янчук та Рівіс.

Романе Дмитровичу, візьміть собі в радники колишнього офіцера СБУ, бажано аналітика з відділу ЗНД, він добре орієнтуватиметься у всіх підкилимних тонкощах питань повʼязаних із захистом національної державності і убереже вас від кроків, які можуть зашкодити іміджу голови обласної ради», – написав Павло Федака.

фото Закарпатська обласна рада

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *