На Закарпатті масово квітне цілюща сонячна ягода

У квітні-травні в Карпатах масово квітне рослина, на плоди якої з нетерпінням чекають як малеча, так і дорослі. Це добре відома усім, смачна та ароматна ягідка – лісова суничка.

передплати газету ПОРАДИ пошті 💛 індекси: 91145, 91146 💙 рекламуйся в газеті 050 888 50 50 ціну знижено!

Суниця лісова – рослина, яка належить до родини Трояндові. Це трав’янистий світлолюбний багаторічник, який зростає у хвойних та мішаних лісах, серед чагарників та на узліссях, на лісових галявинах і на узбіччях доріг. Плоди дозрівають у червні-липні.

Існує декілька версій походження української назви «суниця». Вважають, що це слово означає:

з праслов’янської мови – «поникла, схилена до землі ягода»;

з латиської мови – «мохова ягода».

назва Fragaria перекладається з латинської як «запашна»;

є також версія, яка виводить назву суниця від слова «сонце», що означає «сонячна ягода».

Свіжі плоди мають неповторний аромат, прекрасно діють на організм людини, в продуктах переробки суниці зберігають той самий аромат, який присутній і у свіжих ягодах. Ягоди та листя рослини можна сушити.

Плоди використовують для приготування варення, джемів, різноманітних начинок для кондитерських виробів, соків, компотів, вони є прекрасною сировиною для фруктово-ягідного виноробства. Продукція з плодів суниць має приємний кисло-солодкий смак і тонізуючу та освіжаючу дію на організм, йдеться на сторінці Карпатський біосферний заповідник.

 Улюблені всіма ласощі – це комора найцінніших вітамінів і мікро- та макроелементів. Плоди багаті фтором (F) і кобальтом (Co), йодом, фосфором (P), марганцем (Mn). Листя суниці містять натуральні флавоноїди, ефірні олії, мінеральні солі. Плоди й листки суниці – цінне джерело вітамінів: C, В1, К, РР, каротину та хімічних мінералів: Fe (заліза) – його в суниці в 4 рази більше, ніж в яблуках і ананасах!, K (калію), Ca (кальцію) та інші.

Ягоди суниці також містять:

цукри;

кислоти – лимонну, яблучну і саліцилову;

дубильні й фарбувальні речовини;

пектин.

З нетерпінням очікуємо на дозрівання цих корисних ягід. А ви любите поласувати запашними суницями?

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *