Закарпаття потребує 2 мільярди для протидії паводкам

Для перспективного розвитку програми з протидії паводкам Закарпаття потребує понад 2 млрд грн, кошти необхідні для будівництва гідротехнічних споруд, укріплювальних конструкцій та систем водовідведення вздовж течій річок.

Про це на пресконференції в Ужгородському пресклубі повідомив начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Олег Кисіль, передає кореспондент Укрінформу.

“На Закарпатті діє потужний водозахисний протипаводковий комплекс вартістю 1 млрд грн, який включає, зокрема, 70 км дамб, 300 км берегоукріплень, 32 стаціонарні насосні станції та інші споруди й технічне забезпечення. Працює автоматизована інформаційно-вимірювальна система. Проте комплекс потребує вдосконалення. Загалом до 2024 року для області треба понад 2 млрд грн на протипаводкові програми”, – сказав Кисіль.

За його словами, у 2001 році був розроблений документ – схема комплексного протипаводкового захисту області, що передбачає ряд заходів, таких, як реконструкція захисних дамб, зон прибережних захисних смуг. Ці заходи всі розбиті по басейнах річок, на сьогодні вони реалізовані тільки на 20%, а за останні 4 роки – менше 5-8%.

Кисіль зазначив, що частково потреби компенсуються за рахунок державних коштів, є грантові програми, але суми там занадто малі для будівництва гідроспоруд, до яких є особливі технічні вимоги. Термін експлуатації повинен сягати до 100 років, мінімум 50.

У 2013-2021 рр. працювала обласна програма протидії паводкам, на сьогодні вона закінчилася, уточнив він, додавши, що наразі опрацьовуються пропозиції щодо її продовження.

“Треба працювати з Європейською Комісією, фондами, які б давали можливість розвиватися за басейновим принципом. Так як Угорщина, Румунія. Ми зупинилися у такому розвитку”, – зазначив Кисіль.

Наразі на Закарпатті, за його словами, працюють, уточнюють та актують об’єкти, пошкоджені паводком 4-5 січня цього року.

ЗакарпатПост