На Закарпатті перебуває Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція Тобіас Тиберг

Про це голова Закарпатської обласної ради заявив у ході робочої зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеція Тобіасом Тибергом.

Насамперед Володимир Чубірко подякував громадянам Швеції та швецькому народу за всебічну підтримку українців у боротьбі за право бути у європейській системі координат. «Ми боремося за демократію, свободу і демократичні принципи. Прошу не зупиняти підтримку, щоб ми разом перемогли і щоб ці принципи продовжували діяти на території нашої держави», — зауважив голова облради і додав: «Ми на Закарпатті робимо все можливе, щоб допомагати ВПО, пораненим бійцям. Зараз у області кожен 3-й житель не є закарпатцем. Тому шукаємо кошти для реконструкції будівель, куди б можна було поселити цих людей та фінансування центрів реабілітації для військових. Загалом через нашу територію пройшло близько 4 млн. наших громадян. Це було би неможливо, якби не підтримка партнерів, які надали нам все, що ми попросили…».

Голова облради розповів дипломату про співпрацю Закарпаття з ЄС у форматі ЕGTC (європейського об’єднання територіального співробітництва), у рамках якого за 5 років реалізували багато проєктів.

«Для нас важлива комунікація з центральноєвропейськими державами на шляху до ЄС. Це вирішує багато проблем – національних, екологічних тощо. Нам цікаво, як у вас працює медична, соціальна сфери та інші галузі, де ми можемо бути дотичними…», — продовжив спікер облради.

Тобіас Тиберг зізнався, що на Закарпатті перебуває вперше. Він повідомив, що Швеція докладає багато зусиль для надання гуманітарної допомоги Україні і стала прихистком для українських біженців. Дипломат розповів, що має бажання зрозуміти пріоритети у потребах Закарпаттю, побачити, як розвиваються громади в умовах децентралізації і як на це впливає війна.

«Із січня по червень Швеція головує в ЄС. І ми будемо доповідати Єврокомісії про те, як у вас проходять реформи, у тому числі і стосовно нацменшин та про політичний вплив на ці процеси», — конкретизував посол.

У відповідь голова облради зауважив, що корінні жителі Закарпаття разом з угорцями прожили у області не одну історичну подію і для ілюстрації становища в області нацменшин, надав слово депутату облради, голові фракції КМКС Йосипу Борто.

«Закарпаття — багатонаціональний край, тут більше 100 національностей, які живуть дружно, є багато змішаних сімей. У Закарпатській облраді є представники 8 політсил. Вони мають різні програми, інтереси, позиції. Але коли почалася війна, голова облради нас зібрав, ми засудили агресію росії, об’єдналися в спільних інтересах України. Були спроби дестабілізації на Закарпатті, але закарпатці хочуть, щоб у краї панував мир і ми здолали будь-яке розхитування ситуації. Угорців в області — більше 100 тис, а це більше 10% складу населення Закарпаття. Ми зараз всі в одному човні, у нас спільний інтерес — Перемога. Тому багато угорців захищають Україну на фронті. На жаль, десятки угорців загинули у цій війні… Закарпаття — регіон, де панує мир, економічний розвиток. Це заслуга і обласної ради, й ОВА, і органів місцевого самоврядування, закордонних партнерів, громадських і релігійних організацій, які надають гуманітарну допомогу. Ми є частиною України й однодумцями у стратегічних питаннях підтримки цілісності України та її прагненні до ЄС. Хоча є деякі проблеми, про які в Києві не хочуть знати, а в Будапешті перебільшують. Насправді ми лише хочемо зберегти нашу мову, культуру, традиції та релігію. Більшість угорців хочуть тут жити, робити кар’єру, і для цього, звісно, потрібне володіння державною мовою…», — зауважив Йосип Борто, повідомляє Закарпатська обласна рада.

ЗакарпатПост