Гриб «строчок звичайний», який зустрічається на Закарпатті, при вживанні може привести до смерті

Строчок звичайний (Gyromitra esculanta Fr) – отруйний гриб з відділу Аскомікотових. Поширений на території НПП «Синевир» у хвойних та листяних лісах, переважно на узліссі. Весняний вид гриба знайдено у другій декаді квітня,на території парку в Синевирському ПНДВ.

передплати газету ПОРАДИ пошті 💛 індекси: 91145, 91146 💙 рекламуйся в газеті 050 888 50 50 ціну знижено!

Плодове тіло великого розміру, неправильної форми. Шапинка завбільшки від 2-10 см в діаметрі, 3-6 см заввишки, куляста або кутасто-куляста, мозкоподібно-звивисто-складчаста, може бути рудуватою або темно-каштаново-коричневою з порожниною. Ніжка коротка 3-5 см завдовжки, білувата з порожниною, суха і крихка до низу, злегка звужена.

Строчок іноді помилково збирають замість зморшка їстивного, від якого він чітко відрізняється своєю будовою шапинки та формою плодового тіла, йдеться у дописі Національного природного парку “Синевир”.

Гриб містить канцерогенні токсини, які діють на печінку та нервову систему. Перші ознаки отруєння – це нудота та рвота. Інколи із-за необізнаності та вживання його в їжу зафіксовано навіть летальні випадки.

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост