Що буде, якщо Благодатний вогонь сьогодні не зійде?

4 травня, в Єрусалимі має зійти Благодатний вогонь. Мільйони людей по всьому світу чекають на його сходження. Щорічна урочиста церемонія відбудеться у Храмі Гробу Господнього.

передплати газету ПОРАДИ пошті 💛 індекси: 91145, 91146 💙 рекламуйся в газеті 050 888 50 50 ціну знижено!

Єрусалимський патріарх у білих одежах тричі обходить кувуклію з особливою молитвою: «Воскресіння Твоє, Христе Спасе, Ангели співають на Небі…» У руках він тримає особливі свічки (купа з 33 свічок – за кількістю років життя Ісуса Христа) для прийняття Благодатного вогню.

Потім патріарх входить до гроту Гроба Господнього та промовляє молитви біля Триденного ложа Христа Спасителя. Через 5-10 хвилин у святій кувуклії відбувається сходження Благодатного Вогню. Після того одразу ж Патріарх роздає вогонь усім присутнім в храмі. У ті хвилини храм сповнений галасу розчулених людей, які на власні очі побачили сакральне диво.

На Благодатний вогонь біля храму чекають сім християнських конфесій (православна, вірменська, католицька, греко-католицька, коптська, протестантська тощо). Заздалегідь кожна із конфесій відправляє до Єрусалима своїх представників для передачі Благодатного вогню зі Святої Землі до себе, додому.

Благодатний вогонь символізує нерукотворне світло Воскресіння Христового, про яке говорив ще апостол Петро, і вважається святинею для віруючих. Його поява напередодні православної Пасхи, незважаючи на регулярність, називають «дивом сходження Благодатного вогню». Вважається, що благодатний вогонь не обпалює в перші 30 хвилин.

Після сходження від головної лампади запалюють інші свічки та лампади, частину з яких літаками доставляють до інших країн.

А що буде, якщо не зійде Благодатний вогонь? У такому випадку, на думку богословів та вірян, слід очікувати наближення кінця світу, що принесе із собою катастрофи.

Називати церемонію Святого Світла, яку звершують у Велику суботу, «сходженням Благодатного вогню» заведено в російській церковній традиції. Бо саме їй властиво поширювати акцент на речовині (вогні), а не на світлі та підкреслювати винятково чудесну природу самої появи вогню – розповідає архиєпископ ПЦУ Євстратій.

Якщо провести аналогію, то церемонія Святого Світла схожа на наше освячення води на Йордан.

Цей вогонь дійсно є благодатним, але таким він стає не тому, що з’являється в чудесний спосіб, а тому, що над ним здійснюється церемонія освячення.

Подібно як богоявленська вода: святою вона стає не через те, що у надприродний спосіб з’являється, а через те, що її освячують в часі Йорданських свят. 

Так само природне походження хліба та вина не заперечує істинності Євхаристії, коли принесені до вівтаря природні речовини дією Духа Святого стають Тілом і Кров‘ю Христовими.

Намагання надати Святому світлу виняткового значення, як певному «доказу істинності православ’я» характерне в першу чергу для московської версії церковності – стверджує архиєпископ Євстратій.

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост