На Чорнобильській АЕС ремонтують пошкоджені електромережі – МАГАТЕ

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гросі наголосив, що на захопленій росіянами Чорнобильської АЕС технічні фахівці розпочали ремонтні роботи пошкоджених електромереж.

Частину коштів від продажу газети буде перераховано на підтримку Збройних Сил України

Про це повідомляє пресслужба МАГАТЕ

Україна повідомила Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ), що фахівці розпочали ремонт пошкоджених ліній електропередач, намагаючись відновити зовнішні постачання електроенергії на майданчик підконтрольної Росії Чорнобильської атомної електростанції (АЕС), які були повністю відключені на початку тижня. Про це заявив сьогодні генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі.

Український регуляторний орган повідомив, що роботи, розпочаті ввечері 10 березня, вдалося відремонтувати одну ділянку, але електроенергія за межами майданчика все ще була відключена, що свідчить про пошкодження в інших місцях. Ремонтні роботи триватимуть, незважаючи на складну ситуацію за межами майданчика АЕС, додали в ньому.

Аварійні дизель-генератори забезпечують об’єкт резервним живленням з 9 березня, а регулятор повідомив, що на об’єкт було доставлено додаткове паливо. Однак важливо якнайшвидше відремонтувати лінії електропередач, – йдеться в повідомленні.

Додатково до труднощів в управлінні Чорнобильською АЕС 10 березня регулятор втратив зв’язок із майданчиком. Як наслідок, воно не може надати МАГАТЕ інформацію про радіологічний моніторинг на об’єкті. Незважаючи на це, регулятор продовжував отримувати інформацію про ситуацію, що склалася там, через вищестояще виїзне керівництво заводу.

Як повідомляється в оновленні 17 МАГАТЕ , дизельні генератори живлять системи, важливі для безпеки, включаючи системи контролю відпрацьованого ядерного палива та води, а також хімічної обробки води, сказав регулятор, додавши, що оператор не міг підтримувати деякі функції, такі як радіаційний моніторинг, вентиляційні системи та нормальне освітлення.

Тим не менш, як також повідомлялося раніше , відключення від мережі не матиме критичного впливу на основні функції безпеки на об’єкті, де розташовані різні об’єкти поводження з радіоактивними відходами, оскільки об’єм охолоджуючої води у об’єкті ВЯП достатній для підтримки відведення тепла без подачі електроенергії.

Проте персонал Чорнобильської АЕС стикається з дедалі складнішими умовами. 211 технічний персонал і охорона фактично проживають на місці більше двох тижнів, сказав регулятор, висловивши також стурбованість наявністю продовольчих запасів.

В інших місцях України ситуація з електропостачанням Запорізької АЕС не змінилася порівняно з останніми оновленнями. На ділянці є чотири високовольтні (750 кВ) зовнішні лінії електропередачі плюс ще одна в режимі очікування. Двоє з чотирьох отримали пошкодження. Оператор повідомив МАГАТЕ, що потреби в електроенергії поза майданчиком АЕС можуть бути забезпечені однією лінією електропередачі. Крім того, дизельні генератори готові та функціональні для забезпечення резервного живлення.

На цій же АЕС тривають роботи з виявлення та знешкодження боєприпасів, які не розірвалися, знайдених у її пошкодженому навчальному центрі та інших місцях після подій там 4 березня, коли російські війська взяли під контроль найбільшу українську атомну електростанцію з шістьма реакторами, повідомляє регулятор. . 

За словами регулятора, персонал, який керує заводом, змінювався згідно зі своїм звичайним графіком, без втручання в їхню повсякденну діяльність. Проте присутність іноземних військ у цьому районі вплинула на бойовий дух і спричинила тиск, додали в ньому. Регулятор підтримує зв’язок із станцією, але МАГАТЕ відчуває труднощі у зв’язку з керівництвом Запорізької АЕС.

У місті Харкові додатково постраждала нова ядерна дослідницька установа, яка також постраждала раніше , повідомляє регулятор. Об’єкт використовується для досліджень і розробок, а також для виробництва радіоізотопів для медичних і промислових застосувань. Оскільки ядерний матеріал є субкритичним, а запаси радіоактивного матеріалу дуже низькі, МАГАТЕ оцінило, що пошкодження не мало б радіологічних наслідків.

Тим не менш, він ще раз підкреслив ризики, з якими стикаються ядерні об’єкти України під час збройного конфлікту, додавши актуальності ініціативі генерального директора Гроссі, спрямованій на забезпечення ядерної безпеки та безпеки в країні.

Щодо статусу діючих атомних електростанцій України, регулятор повідомив, що вісім із 15 реакторів країни залишаються в роботі, у тому числі два на Запорізькій АЕС, три на Рівненській, один на Хмельницькому та два на Південній Україні. Рівень радіації на чотирьох ділянках був нормальним.

Щодо часткової втрати віддаленої передачі даних із систем захисту, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу та діяльності на атомних електростанціях, про що повідомляється в Оновленні 16 , МАГАТЕ заявило, що зараз знову в мережі із Запорізької АЕС, але все ще нижче від Чорнобильської АЕС, поки там були періодичні проблеми з передачею даних з Південно-Української АЕС.

ЗакарпатПост