Ворожі війська перейшли до плану “Б” – представник України при ООН

З 24 лютого росія випустила по Україні понад 1200 балістичних, крилатих та надзвукових ракет, 467 із них – по житлових районах.

Купи свіжий номер газети ЯСНО або передплати на своїй пошті • індекс 76076

Як повідомляє ТСН, про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця 29 березня на засіданні Ради Безпеки ООН щодо російської агресії проти України.

• Набагато більше інформації, коротких новин, відео, мемів, жартів у Telegram https://t.me/zakarpatpost

“Після провалу свого початкового плану бліцкригу російські війська перейшли до плану “Б”. Цей план передбачає спровокувати гуманітарну катастрофу у всій Україні та знищити сільськогосподарський потенціал моєї країни, щоб залякати українське політичне керівництво та народ і схилити його до капітуляції”, – сказав Кислиця.

Він зазначив, що “набір інструментів широкий і надзвичайно жорстокий. Він включає навмисне руйнування житлових районів та критичної інфраструктури, ракетні обстріли у всій країні, облогу міст, порушення домовленостей щодо гуманітарних коридорів, терор проти мирного населення в окупованих районах, включно з викраденнями та вбивствами. Наразі окупанти викрали близько 30 місцевих лідерів, активістів та журналістів”.

Загалом Росія випустила по Україні понад 1200 балістичних, крилатих та надзвукових ракет, 467 із них – по житлових районах.

“Маріуполь залишається кровоточивою раною в серці Європи. За даними місцевої влади, загинули щонайменше 5000 людей. Майже 150 тисяч жителів залишаються в облозі, позбавлені будь-яких основних умов для життя. Їх потрібно евакуювати, але не на територію агресора. Спроби Росії зробити це є не лише цинічним лицемірством, а й грубим порушенням законів і звичаїв війни, норм міжнародного гуманітарного права, зокрема Женевських конвенцій 1949 року та Додаткового протоколу I до Женевських конвенцій. Близько 40 тисяч українців примусово вивезено до Росії та Білорусі”, – сказав Кислиця.

Водночас російські окупанти обстрілюють евакуаційні колони, які намагаються виїхати з Маріуполя на неокуповану територію України.

За даними ЮНІСЕФ, за місяць війни в Україні довелося перемістити 4,3 млн дітей (загалом у країні нараховується 7,5 млн дітей), 1,8 млн із них виїхали за кордон. Щонайменше 143 дитини загинули від російських окупантів і 216 отримали поранення.

“Терміново потрібні гуманітарні дії. Водночас слід мати на увазі, що гуманітарна катастрофа в Україні є елементом російської військової стратегії. Щоб бути ефективною, будь-яка ініціатива повинна бути спрямована на зміну загального підходу Росії до України, а не на марні спроби залучити агресора як партнера на гуманітарному шляху”, – сказав Кислиця.

ЗакарпатПост