Оренда державного майна у період воєнного стану

Фонд державного майна України успішно справляється з викликами та виконує поставлені завдання – розповіла в інтерв’ю начальник Управління забезпечення реалізації повноважень у Закарпатській області Наталія Кастрова.

Задача Фонду державного майна України в умовах війни – робота на економічному фронті. Держава створює умови для роботи бізнесу під час воєнного стану. Спільно з Урядом перезапустили оренду за простою процедурою та пільговими умовами. Орендувати державне майно стало зручно та вигідно завдяки змінам в процедурах оренди.

В час війни головною задачею є надавати підприємцям можливості для відновлення роботи. Зараз бізнес потребує підтримки у адаптації до нових реалій. Його успішність – це запорука стабільності економіки, не тільки в умовах війни, але й після перемоги. Це робочі місця, сплачені податки і модернізовані потужності.

Пані Наталіє, розкажіть, будь ласка, про відновлення оренди державного майна за спрощеною процедурою під час воєнного стану.

З червня 2022 року відновилася оренда державного майна. Ці процеси були зумовлені початком війни. Фонд державного майна України разом з Кабінетом Міністрів України врегулювали процес оренди майна у військовий час, прийнявши відповідні нормативні документи. Держава значно спростила і пришвидшила орендні процедури та надала знижки всім підприємцям, які орендують державне майно. Це необхідно в сьогоднішніх умовах, коли бізнес є тилом. Оренда державного та комунального майна є одним з інструментів доступу до вільних площ для відновлення роботи українського бізнесу. Постановою Уряду, яку розробив Фонд державного майна спільно з Мінекономіки, встановлені пільги та знижки для орендарів до 100% суми орендної плати, запроваджені зручні умови для бізнесу та суттєво пришвидшено орендні процедури.

Йдеться про знижки для орендарів по всій території України: звільнення від плати в тих областях, де йдуть бойові дії та відсутній доступ до державних реєстрів, а також там, де регіони постраждали від війни. В усіх інших областях встановлена знижка 50% для об’єктів держмайна та 25% для єдиних майнових комплексів. У Закарпатті орендарям, орендна плата нараховується у розмірі 50% розміру орендної плати, встановленою договором оренди.

Нові умови оренди держмайна максимально зручні для бізнесу. До розміру однієї місячної орендної плати зменшено авансовий внесок та забезпечувальний депозит, скасовуються обмеження та вимоги щодо суборенди, договори продовжуються автоматично і можуть бути достроково припинені за заявою орендаря за спрощеною процедурою.

Також прийнято рішення щодо звільнення від орендної плати фізичних осіб-підприємців державного майна, які були призвані або прийняті на військову службу після оголошення воєнного стану. Ця норма діятиме до кінця року або протягом трьох місяців після припинення дії воєнного стану. З метою реалізації прав на звільнення від орендної плати орендарям, або членам їхньої сім’ї необхідно подати орендодавцю документ, що підтверджує факт початку військової служби.

Також місцевій владі надано можливість самостійно ухвалювати рішення про додаткові знижки для орендарів комунального майна.

Авансовий внесок та забезпечувальний депозит для договорів зменшено до розміру однієї місячної орендної плати. Передбачено можливість повернення забезпечувальних депозитів орендарям.

Жодних обмежень та вимог щодо суборенди для діючих на 24 лютого договорів. Тобто орендар у разі не здатності своєї діяльності може передати державне майно у суборенду.

Строк дії договорів оренди державного майна, які укладаються під час дії воєнного стану, не може перевищувати 12 місяців після припинення чи скасування воєнного стану, тобто на період воєнного стану плюс 12 місяців.

Документи за результатами аукціонів підписуються електронним підписом, якщо переможець аукціону не наполягає на підписанні у письмовій формі.

На сьогоднішній день, з метою дотримання заходів безпеки, інформація, яка може ідентифікувати напрями діяльності та особи орендарів буде оприлюднена після завершення правового режиму воєнного стану.

Нещодавно у нас відбулась зустріч в Дія.Бізнес Ужгород для підприємців, які релокують свій бізнес із зони бойових дій на Закарпаття. Інтерес та попит на оренду державного майна та привілеїв, які вона надає для бізнесу є.

Що таке пільгова орендна ставка (1 грн за 1 кв. м) для бізнесу, що орендує майно для релокації?

Держава робить все для створення умов розвитку релокованого бізнесу та відновлення економічної активності. Бізнес, що має намір взяти в оренду майно для релокації, сплачуватиме пільгову орендну ставку (1 грн за 1 кв.м) протягом перших 6 місяців оренди. Це зокрема підприємства з територій: Донецької, Луганської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Житомирської, Одеської областей, Автономної Республіки Крим та м. Києва і м. Севастополя.

Аукціони з передачі державного майна в оренду проводятся в електронній торговій системі https://prozorro.sale/.

Для отримання права на пільгову орендну плату переможець аукціону разом із підписаним протоколом аукціону подає орендодавцю клопотання https://bit.ly/3RcB1bw видане обласною військовою адміністрацією за місцем розташування орендованого майна.

Закарпаття стало лідером у цьому процесі, створивши максимально сприятливі умови для швидкого перевезення компаній і кадрового потенціалу в регіон та забезпечивши відновлення роботи у рекордно короткі терміни.

Чи є ще якісь привілеї для орендарів?

Є новий сервіс Оренда.Допомога, який дозволяє в умовах війни допомогти орендарям майна держави. Зараз серед них чимало тих, хто віддає свій прибуток на допомогу армії або виготовляють важливу для людей продукцію, є ті, хто в орендованих приміщеннях розміщує українських біженців. Інші опинились у скрутному становищі.

У складні часи ми маємо підтримувати одне одного. Тому Фонд створив платформу, на якій орендарі можуть зареєструвати заявку на отримання грошової допомоги від донорів і надати аргументацію в потребі такої підтримки https://orenda.gov.ua/orenda-dopomoha/

В свою чергу, донори зможуть через цей сервіс допомогти бізнесу, та повністю або частково сплатити за оренду державного майна. Також є можливість вийти на зв’язок з підприємцями, які потребують підтримки, для уточнення деталей.

Благодійники, – фізичні та юридичні особи, – самостійно обирають кому саме вони хочуть надати допомогу, а також розмір такої допомоги.

Фонд держмайна, зі свого боку, перевіряє та підтверджує чинність договорів оренди підприємцями, які заповнили анкету для отримання допомоги. Ми виступаємо модератором платформи, не впливаючи на розподіл чи надходження коштів.

Впевнені, Оренда. Допомога допоможе малому та середньому бізнесу знайти необхідну підтримку в умовах війни, та дозволить зберегти робочі місця. А донорам – знайти тих, кому готові допомагати.

Чесні правила та рівні умови ведення підприємницької діяльності – це реальність економічного поля на Закарпатті, яке системно розвивається та дає імпульс іншим напрямкам життєдіяльності краю.

Працюємо 24/7 для відновлення економіки нашої держави, тому запрошуємо всіх, хто цікавиться державним майном і планує розвивати бізнес, звертайтеся до нас за адресою: м. Ужгород, вул.Собранецька, 60. Також знайти нас можна за посиланням:

https://www.facebook.com/zakarpattia.spfu ;
https://t.me/zak_spfu;
https://www.spfu.gov.ua/ua/regions/zakarpattia.html.

Слава Україні! Героям Слава!

Закарпатпост