Старовинні німецькі костюми, Костел Святого Мартина й палац Ракоці у Мукачево

У новому випуску проєкту «Візуальний код-2» Серж Смолін вирушив до міста Мукачево, де познайомився з етнічною німкенею Наталею, яка відновлює старовинні німецькі костюми.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Наталя провела Сержу екскурсію містом, показала мукачівські історичні пам’ятки: ратушу, Костел Святого Мартина, «білий палац» Ракоці, де нині розташована художня школа, повідомляє Суспільне.

За фахом Наталя художниця та працює педагогом в Німецькому навчальному центрі, який займається популяризацією німецької мови, культури та традицій серед молоді. Крім класичних німецьких вбрань, Наталя створила сучасну колекцію суконь у німецькому стилі, для яких використала власні принти з відсилками до рідного міста Мукачева.

Ця робота надихнула її на ще один креативний проєкт, який саме — дивіться у відео. «Візуальний код» — це можливість через елементи одягу нацспільнот України зрозуміти культуру людей, які живуть із нами поруч у різних регіонах, відчути їхній світогляд.

Ведучий проєкту, український дизайнер Серж Смолін подорожує шістьма містами України: Ковель, Одеса, Мукачево, Берегово, Харків та Солотвино. Під час подорожей він спілкується з представниками та представницями нацспільнот і за результатом знайомства з історією, культурою та одягом шиє капсульну колекцію вбрання — весільні сукні з етнічними елементами. Цю колекцію Серж Смолін презентував на ювілейному, 25-му тижні моди Ukrainian Fashion Week.

Програму було відзнято восени та взимку 2021 року у шести українських містах, а перший випуск вийшов на екрани 19 лютого 2022 року, за декілька днів до початку широкомасштабної війни Росії проти України. Після довгих роздумів команда проєкту все ж вирішила транслювати усі випуски програми «Візуальний код 2», аби всі мали можливість переконатись, як чудово, спокійно, радісно та дружньо жили усі ми на своїй землі до приходу російської армії. Неймовірно красиві міста, села та селища, талановиті люди, наша мультикультурність і толерантність, наше спільне культурне надбання, яке зараз нищить війна.

ЗакарпатПост