У Синевирі хочуть встановити веб-камери біля озера з метою спостерігати за живим світом онлайн

Про це повідомляє НПП “Синевир”.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Візит в Національний природний парк «Синевир» у рамках співпраці

28 жовтня співробітники Інституту еколого-релігійних студій Олександр Бокотей (керівник) та Михайло Біланич (експерт) разом зі співробітником Союзу охорони природи Німеччини (NABU, Nabu international) Іваном Тимофеєвим (координатор проєктів) здійснили робочий візит у Національний природний парк «Синевир» з метою поглиблення співпраці.

По дорозі туди робоча група відвідала волонтерський центр “Кожен може допомогти”

Для волонтерського центру від ІЕРС були передані освітні матеріали та призи, які будуть розігруватись на екологічних квестах та застосовуватись у екоосвітніх заходах. Висловлюємо щиру подяку Леоніду Покритюку від колективу Інституту за його методичну щоденну працю.

Після того представники Інституту еколого-релігійних студій прибули в НПП «Синевир», де їх зустрів директором парку пан Микола Дербак.

Пану Миколі, як головному представнику парку були передані методичні матеріали, нещодавно видані інститутом: розмальовка «Пригоди Степана в Квадратляндії» (яка вийшла на 4 мовах), набір дидактичних ігор «Вивчаємо рослинний і тваринний світ граючись», екоказку «Кажанчики», яка також була перевидана на 4 мовах. Також в національний парк був переданий навчально-ігровий стенд для доповнення Зеленого класу, закладеного тут раніше.

На нараді з дирекцією парку та провідними співробітниками – Юрієм Хлантою, та Федором Матічиним (Fedir Matichyn) були розглянуті такі питання:

Про можливості створення реабілітаційного центру поранених диких ссавців (пан Микола Дербак проінформував, що територія під такий центр уже закладена);

Про можливості вдосконалення інформаційної складової біля верхового болота «Глуханя»;

Про проблеми збереження болота «Замшатка» (люди навколо болота на власних ділянках робили дренажі і болото зневоднюється та починає заростати ялинниками);

Про можливості встановлення веб-камери біля озера «Синевир» з метою спостерігати за живим світом он-лайн.

Пізніше Команда ІЕРС відвідала вищезгаданий зелений клас, що на території центру реабілітації ведмедів. Там же поспілкувались з співробітниками центру, які висловили чимало назрілих питань в роботі центру, які потрібно вирішувати. Одне з них – це першочергова необхідність створення спеціалізованого приміщення для проведення операцій хворим тваринам, а також кімнати для тимчасової реабілітації тварин при кімнатній температурі. Інше – не менш важливе питання – це створення додаткового холодильника для зберігання медикаментів. Також були обговорені інші питання.

Також відвідали верхове болото “Глуханя”, що в с. Негровець. Тут планується встановлення інформаційного стенда, створеного у співпраці між двома нашими установами. Наступною зупинкою був центр реабілітації хижих птахів (біля с. Колочава), біля якого планується створення центру реабілітації диких копитних.

Узгодивши всі робочі питання, та зробивши фотофіксацію всіх важливих для подальшої співпраці об’єктів, робоча група Інституту повернулась додому, збагативши свої враження і досвід, зробивши висновки, що необхідно зробити надалі для покращення співпраці між ІЕРС та нацпарком задля спільного майбутнього внеску в розвиток Відповідальності за творіння.

Робочий візит до волонтерського центру та нацпарку проведено у рамках проєкту «Церкви, релігійні та громадські організації для екоосвіти національних меншин», що реалізується Міжрелігійним та громадянським природоохоронним форумом Східної Європи (IRCEF) (керівник Александр Бокотей) у співпраці зі Союзом охорони природи Німеччини (NABU Bundesverband , NABU International) за підтримки Міністерства іноземних справ Німеччини (Federal Foreign Office#AA_Kultur) координатори проєкту @Ivan Tymofeiev (NABU), Nataliya Kulya (IRCEF).

ЗакарпатПост