Як в Ужгороді нині вшановують померлих

Свічки запалюють 1 листопада в пам’ять про померлих на Закарпатті. В цей день жителі області приходять на цвинтарі до могил своїх родичів. Приносять вінки й квіти, запалюють свічки та лампадки. Цьогоріч вшанували також пам’ять героїв, які загинули на війні з Росією.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Журналісти Суспільного побували на одному з кладовищ в Ужгороді.

На могилу до чоловіка Олега, який загинув на фронті 24 жовтня, прийшла Наталія Пишна. “Кожен день приходжу: тут каву з ним п’ю. Сам пішов добровольцем: відправив нас з сином у Європу і сам подався 24-го. 1-го березня його вже взяли. Пів року ми не бачилися з ним. Він такий був духом: казав, що повернеться з перемогою, і ми будемо втрьох з сином відзначати перемогу України. Дуже шкода, що його нема. Але я знаю, що я не вдова, а я жінка героя”, — каже жінка.

Свічку запалила на могилі захисника України Тараса Гайдука його тітка Олена Дьоміна. “Він дуже любив Україну, сам історик. Його одразу мобілізували у перші дні. Він загинув 6-го березня, під Запоріжжям в Оріхові. Приходжу, фактично, через день. Я просто не можу з цим змиритися”, — розповіла Олена Дьоміна.

Квіти на могилу до брата несе Богдан Соскида. З ним на цвинтар пришла мама, котра спеціально для цього приїхала з Чехії. “Такий день — один раз у році й це, як кажуть, наші традиції, це наша пам’ять і в такий тяжкий час мусимо любити своїх рідних, своїх близьких та не забувати про них, тоді їхні душі будуть у спокої”, — каже ужгородець.

У день пам’яті на ужгородському кладовищі панахиду за померлими служили три священники, серед них і Роман Курах. “Ми — вся католицька церква — у ці дні святкує День всіх святих, а також святкує День усіх усопших. Це свято з одного боку є сумним тому, що завжди боляче втрачати своїх родичів, близьких, рідних. А з іншого боку — воно не є сумним, адже показує нам перспективи, що останнє слово має життя, життя вічне. Наші захисники, наші воїни, солдати — в чому цінність їхнього життя та смерті: в тому, що вони віддали своє життя з любові до Бога, з любові свого народу, до своєї Батьківщини, своїх рідних за те, ми їм дуже вдячні”, — пояснив священник.

За словами Романа Кураха, панахиду до Дня пам’яті відслужили на всіх кладовищах Ужгорода.

ЗакарпатПост