Сотні мукачівців, що мають право на пільгове обслуговування, залишаться без протезів за доступною ціною?

Війна за стоматполіклініку в Мукачеві триває

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Про це розповідає у соцмережі Владимир Горишняк

“ВАША СТОМАТОЛОГІЯ МЕНЕ НЕ ЦІКАВИТЬ”
або Післямова до того, як Євген Васильович з Іваном Івановичем посварилися і тепер через цей довготривалий конфлікт, що триває між керівником медичного закладу та одним з його підлеглими, може призвести до того, що сотні мешканців нашого міста, що мають право від держави на пільгове обслуговування, залишаться без протезів за доступною ціною.


В розпорядженні групи Мукачево SOS з’явилося звернення працівників госпрозрахункового стоматологічного відділення лікарні святого Мартина до мешканців Мукачівської територіальної громади.
Не претендуючи на роль третейського судді в цьому конфлікті, який своїми коріннями уходить в далекий 2015 рік, група “МукачевоSOS” вважає за доцільне надати суспільній огласці цей документ, під яким поставили свої підписи 20 медичних працівників. Людей, які вже за тиждень можуть поповнити лаву безробітних, а саме місто – втратити фахівців, які впродовж років за доволі прийнятною ціною забезпечували протезними виробами сотні, якщо не тисячі мешканців нашого міста.
Звичайно, всі факти, які викладені в цьому Зверненні мають бути належним чином перевірені депутатами міської ради, а якщо в тому є така потреба, то і працівниками відповідних органів, які безпосередньо відповідають за надання людям якісних послуг у належних умовах.
Але сам факт того, що комунальна медична установа міста впродовж років(!) приймала відвідувачів і при цьому була відрізана від централізованого опалення, в приміщенні не працювали туалети, не було подачі води та не функціонувала система водовідведення, то це вже навіть не “іспанський сором”, а наш – мукачівський.
Звичайно, дуже хочеться вірити, що це виявиться неправдою, але якщо за 35 останніх років медичний підрозділ лікарні районного(!) рівня дійсно отримав лише 4(!) вживаних стоматологічних установки і при цьому по сьогодні не забезпечується навіть елементарними розходними матеріалами, то це може реально свідчити про те, як у лікарні святого Мартина “дбають” про надання якісних медичних послуг мешканцям своєї громади.
Виробничі конфлікти між керівниками та підлеглими існували завжди. І не лише в галузі медицини. Але коли заручниками ось таких “розбірок” стають звичайні люди (а переважно це ті, хто має право розраховувати від держави на отримання певних пільг), то це вже є суцільною ганьбою не лише для окремо взятого медичного закладу, а й всієї медичної галузі в цілому. Просто тому, що так – не має бути. І правило: “правий той, в кого більше прав”, тут так саме не має жодного права на існування.
Саме тому затяжний конфлікт, що виник між директором лікарні святого Мартина і керівником одного з підрозділів комунального медичного закладу, має бути ретельно вивчений і йому має бути дана виважена та ОБ’ЄКТІВНА оцінка.
Доречі, щодо долі майбутнього стоматвідділеня лікарні святого Мартина, то думки депутатів міської ради тут розділилися майже навпіл. Вочевидь це свідчить саме про те, що далеко не всіх депутатів влаштовує те, що вони мають покладатися лише на… обіцянки з боку керівництва лікарні, що “все буде добре і пільгова категорія населення НЕ постраждає”.

Звичайно, так бути – не повинно. І поки громада не отримає, “не помацає” і не побачить чіткий та реальний план щодо забезпечення пільгової категорії населення якісним сучасним протезуванням, питання про ліквідацію (знищення, “вбивство”) стоматвідділеня на порядку денному не повинно стояти в принципі.
Володимир Горішняк адміністратор групи “МукачевоSOS”
Ну а тепер, власне, до Вашої уваги – те саме Звернення працівників стоматвідділення до мешканців Мукачева, яке, хочется вірити, буде почуто громадою, а самою владою міста – зроблені ПРАВИЛЬНІ (не емоційні і тим більше ситуативні) висновки:

Шановні мешканці міста Мукачева!
Дискусія,що виникла навколо госпрозрахункового стоматологічного відділення має довгу і на жаль сумну історію. І вона не стосується нашого відділення – вона своїм корінням сягає 2015 року, коли стомат.поліклініка лишилась свого статусу ,а саме: Мукачівська стоматологічна поліклініка була реорганізована в стоматологічне відділення.
Чому так сталося??
Треба питати у минулих керівників та сьогоднішніх реформаторів. Після звільнення левової частини лікарів стоматологів, медичних сестер, технічного персоналу – служба була поділена на 2 відділення: стоматологічне відділення та госпрозрахункове стоматологічне відділення, що було створене на базі ортопедичного відділення з лікарями терапевтами та ортодонтами.

В такому складі відділення функціонувало до приходу директора КНП « Мукачівська ЦРЛ» Мешка Є.В. в квітні 2020 року. Перший «грім» пролунав у травні 2020 року. Завідувачі стоматологічної служби були викликані до Надашовської В.О., яка на той час завідувала поліклінікою на вул. Грушевського, де нам було запропоновано вибрати приміщення в цокольній частині будівлі. Я категорично відмовився, мотивуючи свою відмову забороною розміщувати стомат.відділення в підвальних, цокольних та напівцокольних поверхах (див. наказ Мінстерства Охорони Здоровя від 1983 року ) та інших санітарних нормах (площа приміщення, висота стелі, освітленість, повітрообмін, неможливість працювати з відкритим полум’ям та рідким металом.).
Шах Ю.М. погодився з пропозицією Надашовської В.О.
Моя позиція була негайно донесена «на верхи» і наша позиція вперше не співпала з поглядами реформаторів. Через декілька днів Мешко Є.В. прийшов до нас у відділення і на власні очі побачив, що таке спеціалізовані кабінети, зуботехнічна лабораторія, ливарня, компресорна і т.д., та погодився, що таке відділення неможливо кудись перемістити, не порушуючи санітарні норми України. Але наша позиція була наказана: нам було повідомлено, що нам перекриють тепло. В кінці 2020 року чи на початку 2021 року стоматологічна служба була роздеребанена на 3 частини. Лікарі стоматологи-хірурги та стоматологи-педіатри були переселені в поліклініку на вул. Грушевського, в приміщення, що не відповідають жодним санітарним нормам, їхній завідувач (Шах Ю.М.) переселений на територію лікарні Святого Мартину, госпрозрахункове відділення залишилося на своєму місці.
В цей же час було ліквідовано рентген- кабінет з ортопантографом, ліквідовані фіз.методи в стоматології, зачинені туалети для пацієнтів, відрізано корпус від котельні.
Тобто «покращення прийшло відразу та надовго». В цей же період Мешко Є.В. почав робити мені пропозиції про перенесення відділення в любе інше місце, пропонувалася аренда, субаренда, обіцялося надати устаткування, стомат.установки та інше майно відділення для того, щоб ми покинули рідні стіни.

Наша відповідь – негативна.!!!
І ось тоді, в червні 2021 року, знову затіяли скорочення відділення. Знову звільнили лікарів, зубних техніків та інший персонал.
3 червня 2022 року відділення без попередження раптово після обіду мотивуючи військовим станом перевели на 0,25 ставки з попередженням про звільнення у вересні. Колектив звернувся до профспілкової організації – вони сказали, що скорочення незаконне!
Директор КНП Мешко Є.В. був запрошений на збори колективу, де всім привселюдно заявив: «Ваша стоматологія мене не цікавить!». Це чули всі працівники відділення і можуть підтвердити.

Про що можна дискутувати далі? Скорочення відділення не відбулося.
Втретє за свою каденцію на посаді директора, Мешко В.Є. підписав наказ про ліквідацію відділення 4.10.2022 року з терміном до 7.12.2022 року. Як говориться, за що боролись…
Коротко про виробничий процес: відділення на повному госпрозрахунку, тобто з місцевого бюджету ми не беремо нічого, платимо за електроенергію, воду, каналізацію, сміття, податки…
Від тепла нас відрізали в зиму 2020 року. Зо останні 3 роки нами було проліковано 886 пацієнтів на суму 2649910,35 млн. гривень і це було зроблено 3 лікарями із зубними техніками (якщо буде необхідність опублікую прізвища).

На жаль, на початку 2022 року всі договори з пільговим протезуванням керівництвом лікарні на цей рік були відхилені. Це стосується Обласного госпіталя ветеранів війни, Чорнобильських фондів міста та району, пільгової категорії міста Мукачева. Тільки після втручання обласної влади договори були розблоковані, але це відбулося у вересні-жовтні 2022 року. Оскільки відділення працює в рамках законодавства України, то ми надаємо пільговому населенню Мукачева медичну допомогу лише на тому рівні, що прописаний законом: паяно-штамповані та пластинчаті протези. Перебуваючи в середовищі гострої конкурентної боротьби, не маючи коштів на рахунку (роками всі кошти забиралися адміністраціями ЦРЛ), працюючи в холоді, при закритих туалетах… ,без рентгену(19 ст.) ми, звичайно, програємо приватним клінікам, але нас виручає низька ціна на наші вироби, доречі, затверджена мерією міста. ВСІ ЕКОНОМІЧНІ ПИТАННЯ ПРИМАЮТЬСЯ АДМІНІСТРАЦІЄЮ ЛІКАРНІ БЕЗ ВРАХУВАННЯ НАШИХ ПОБАЖАНЬ!!!!
За 35 років влада Мукачева для госпрозрахункового відділення зробила одне: за час каденції головного лікаря п.Лані Я. були закуплені 4 вживані стомат. установки – все!!!
За 35 років!!!
Лікарня Сятого Мартина не забезпечує нас нічим: починаючи від дистильованої води, дез.засобів до дороговартістних стоматматеріалів, які держава Україна не виготовляє взагалі. СТОМАТОЛОГІЯ В УКРАЇНІ -99% ІМПОРТУ!!!!!
Як вийти з цієї ситуації!!??
За Радянського часу був лозунг: «КРИТИКУЄШ-ПРОПОНУЙ».
Лікарі Мукачева пропонують: створити незалежну спілку стоматологів Закарпаття «Стоматологія Срібної Землі» з центром в Мукачеві, повернути стоматологічному відділенню Мукачівської ЦРЛ статус стоматологічної поліклініки з відновленням всіх підрозділів.

Мукачівській стоматполіклініці вийти з складу Мукачівської ЦРЛ та перевести всі підрозділи на повний госпрозрахунок в межах чинного законодавства.
P.S.
Тепер щодо депутатів, політичних партій, місцевих активістів голосування – не голосування! На це питання відповідь дав український народ влучно і дотепно: «Не так страшні чужі воші ,як власні гниди!»
P.P.S

І насамкінець. МАРК АВРЕЛІЙ, ВЕЛИКИЙ РИМСЬКИЙ ІМПЕРАТОР,ЩО ПРИВІВ РИМСЬКУ ІМПЕРІЮ ДО ПРОЦВІТАННЯ ГОВОРИВ: «НІКОМУ НЕ ВІРТЕ! ВСЮДИ, ДЕ МОЖНА ЖИТИ – МОЖНА ЖИТИ ДОБРЕ».
Але він не знав про Мукачево….”

ЗакарпатПост