Закарпатське мистецтво  у часи важкої війни, виконує потужні дипломатичну, волонтерську та інформаційну місії

Попри війну наша закарпатська культура яскраво й голосно звучить у всьому світі. Українське мистецтво, окрім його основних функцій, сьогодні виконує потужну дипломатичну, волонтерську, інформаційну та реабілітаційну місії.

Читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост

«Зараз важливо переорієнтувати сферу культури на результативність. Завдяки фінансуванню від Українського культурного фонду або грантовим програмам ЄС наші митці можуть реалізовувати свої проєкти», – підкреслив на брифінгу директор департаменту культури Закарпатської ОВА, заслужений артист України Євген Тищук.

Наш регіон працює над тим, щоб творчі колективи, музейні виставки, фестивалі, фільми були представлені за кордоном і презентували українське мистецтво у світі. Зокрема, на мистецьких майданчиках Чехії, Словаччини, Румунії, Нідерландах, Польщі, Італії та інших країн Європи закарпатські співаки, танцюристи, артисти розповідають правду про російсько-українську війну.

Євген Тищук зауважив, що одним із таких прикладів є Донецький академічний обласний драматичний театр, який минулого року евакуювався з Маріуполя в Ужгород. Зараз він проводить не лише активну творчу діяльність, але й дипломатичну: виставу-сторітелінг «Маріупольська драма» артисти зіграли на сцені німецького Лейпцигу.

На брифінгу ректорка Академії культури і мистецтв, докторка педагогічних наук Наталія Шетеля також наголосила, що пісня, танець, вистава можуть допомогти впоратися з важкими емоціями й психологічними наслідками війни. Саме тому в осередку на безоплатній основі функціонує дитяча студія музики й хореографії для вимушених переселенців.

 Усі заклади культури області також долучаються до проведення різних заходів, майстер-класів, які покликані реабілітувати душевні рани. Попри війну на Закарпатті створюють нові колективи, театральні студії, музичні колективи тощо. До таких ініціатив активно приєднуються й ВПО, щоб разом із краянами проводити різноманітні благодійні акції та заходи з національно-патріотичного виховання.

 «Також для нас дуже важливо, щоб творча молодь нашого регіону навчалася й працювала тут, а не за кордоном, аби після закінчення мистецьких шкіл не змінювала професійний напрям. Для цього відкриваємо нові спеціальності в Академії та всіляко сприяємо юним талантам», – підкреслила Наталія Шетеля.

ЗакарпатПост