На Воловеччині змія укусила 37-річного місцевого мешканця: це вже п’ятий випадок на Закарпатті

Мешканець Нижніх Воріт відпочивав біля річки Латориця, як раптом відчув різкий біль у правому стегні.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

За словами постраждалого, він був біля річки, коли плазун вкусив за ногу: «Змія невелика 40-50 см, коричневого кольору із ромбовидним малюнком. За всіма ознаками схожа на карпатську гадюку».

Чоловік одразу зателефонував на «103» і викликав «швидку», повідомляє 103 Закарпаття.

Бригада №1501 (фельдшер Віталій Минда, водій Михайло Гафинець) за кілька хвилин була на місці виклику. Фельдшер обробив рану, наклав асептичну пов’язку, знерухомив уражену кінцівку, підключив інфузійні розчини і вже за мить бригада мчала до реанімаційного відділення Воловецької районної лікарні. Зараз чоловік перебуває під наглядом медиків, які проводять комплекс лікувальних заходів для зняття інтоксикації і покращення стану пацієнта.

З початку року в Закарпатті це вже п’ятий випадок укусу змії: по два випадки трапились у Міжгірщині та Воловеччині, а один – на Іршавщині.

Загалом, минулоріч в нашій області було зафіксовано 28 випадків укусів змій.

 Що відбувається, коли кусає змія

Отрута гадюки діє на серцево-судинну систему та згортання крові. Вона складається з віперотоксину та низки ферментів, що руйнують підшкірну сполучну тканину, капіляри й спричиняють згортання крові. В результаті сильно падає тиск, утворюються тромби, може бути кардіотоксичний ефект.

Зміїна отрута в організмі людини розповсюджується лімфатичною системою або кровотоком. В останньому випадку виникає важка інтоксикація. Знищення отрути в організмі відбувається через шлунково-кишковий тракт, залози внутрішньої секреції та нирки.

Те, як людина буде переносити отруєння залежить від низки факторів:

Куди вкусила змія — найбільш небезпечними є укуси в голову та шию. Менш небезпечними є укуси в кінцівки, але вони й найбільш ймовірні.

Яка температура повітря — що вона вища, то інтенсивніше розвивається клініка отруєння.

В цілому клінічні прояви укусів можна розділити на місцеві та загальні.

Місцеві прояви:

наявність слідів від зубів гадюки у вигляді, як правило, двох цяточок або схожих на цятки шкірних дефектів на близькій відстані один від одного (часто близько 1 см);

набряк навколо укусу, який поволі розширюється;

місцева гіперемія та гіпертермія;

слабкий біль у місці укусу, що при поширенні набряку може посилитися;

при тяжкому перебігу отруєння спостерігається лімфангіт, лімфаденіт, множинні крововиливи та пухирі, тромбоз вен, вище місця укусу;

при цьому може виникати геморагічне пропитування тканин, коли капіляри зруйнувалися, і кров вийшла в міжклітинний простір. Це надає кінцівці синюшне або аспідно-сіре забарвлення.

Загальні прояви:

млявість, занепокоєння, що з’являється за короткий час;

блідість шкіри, підвищене потовиділення, спрага, зміна присмаку (наприклад, металічний присмак у роті);

нудота, блювання, субфебрильна температура, біль у животі, може розвиватися низький тиск, важкість дихання, висипання на шкірі, коллапс (коли людина впадає).

У перші 30-90 хвилин після укусу починається миттєве згортання крові (гіперкоагуляція) та поява мікротромбів.

Згодом настає гіпокоагуляція і ризик кровотеч в шлунково-кишковому тракті чи з носа. Період напіввиведення отрути становить 6-12 годин.

З ускладнень найбільш небезпечними є гангрена та сепсис.

У разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря. Лише професійний медик зможе надати необхідну допомогу. Проте пам’ятайте, що навіть без медичного лікування укус гадюки надзвичайно рідко призводить до смерті.

ЗакарпатПост