Обіцяли за 10 тисяч доларів незаконно переправити через державний кордон

31 серпня 2023 року колегія суддів з розгляду кримінальних справ Закарпатського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу прокурора Закарпатської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону на вирок Хустського районного суду Закарпатської області від 15 березня 2023 року.

повідомлення, рекламу, вакансії замовляйте в газетах Робота Гроші та Закарпатські оголошення👍 050 222 50 50, вайбер

Суд першої інстанції визнав винними двох мешканців Хуста у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 («Шахрайство») КК України та призначив кожному покарання у виді штрафу в дохід держави в розмірі 3 000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 гривень.

З матеріалів справи відомо, що у вересні 2022 року обвинувачений, за попередньою змовою з обвинуваченою, діючи умисно, з корисливих мотивів заволодіння чужим майном, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки, вирішили під приводом незаконного переправлення двох осіб через державний кордон України, отримати гроші з останніх, після чого зникнути та не виконувати жодних фактичних дій по переправленню через державний кордон.

У подальшому обвинувачені залучили третю особу, якому не повідомляли свій план на вчинення шахрайських дій з метою заволодіння грошима. До обов’язків третьої особи входили перевірка осіб на відсутність їх зв’язків із правоохоронними органами та запевнення цих осіб в дійсності їхніх намірів бути переправленими через державний кордон.

Надалі обвинувачений запевнив двох осіб, що зможе переправити їх через державний кордон поза офіційним пунктом пропуску, за грошову винагороду 10 000 доларів, з яких вони повинні заплатити 5 000 доларів в якості передплати. Отримавши передплату від особи, обвинувачені не виконали свої зобов’язання по незаконному переправленню через державний кордон України.

Пізніше ці кошти було вилучено на стадії досудового розслідування і відшкодовано потерпілому.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, доводи адвоката та прокурора, колегія суддів апеляційного суду постановила: апеляційну скаргу прокурора залишити без змін, а вирок Хустського районного суду Закарпатської області від 15 березня 2023 року – без зміни, інформує пресслужба Закарпатського апеляційного суду.

фото ілюстративне для привернення уваги

ЗакарпатПост