Письменники з України та Німеччини зберуться в Ужгороді на літературній зустрічі «Міст з паперу»

Ідея проєкту з’явилася у 2013-14 рр., коли українці відстоювали свою незалежність і європейський вибір на Євромайдані, а потім через анексію Росією Криму і сепаратистську війну на Донбасі Україна зазнала кривавої загрози з численними жертвами.

комплексне розміщення реклами: групи, сторінки, сторіси, газети, сайт 050 888 50 50

Вже тоді з’ясувалося, як мало ми, західні європейці, знаємо про цю велику й багатогранну країну на сході Європи. Розуміючи це, ми спільно з німецькими та українськими письменниками/цями та інтелектуалами/ками організували щорічні зустрічі.

Учасники проєкту зустрічалися для читань, доповідей, мистецьких акцій та екскурсій у Львові, Дніпрі, Харкові, Києві, Маріуполі та Івано-Франківську. Так постала справжня мережа, особлива цінність якої проявилася після 24 лютого 2022 р., коли Росія почала повномасштабну війну проти України й так важко здобутих європейських цінностей.

Незважаючи на війну, цьогорічний «Міст з паперу» з українсько-німецькою зустріччю письменників повертається в Україну. Письменники/ці, науковці/виці та культурні діячі/чки з України та Німеччини зберуться на три дні в закарпатському Ужгороді, щоби почитати свої твори, послухати доповіді та взяти участь в екскурсіях.

Серед учасників:

 -українські письменники/ці – Юрій Андрухович (Івано-Франківськ), Юрій Дуркот (Львів), Олександр Гаврош (Ужгород), Олег Коцарев (Буча, Ужгород), Андрій Любка (Ужгород), Мар’яна Прохасько (Ужгород), Банди Шолтес (Ужгород), Григорій Семенчук (Львів), Юлія Стахівська (Буча, Ужгород), Оксана Стоміна (Маріуполь, Київ);

-письменники на фронті – Богдан Коломійчук (наразі Київ), Артем Чапай (читання тексту, якщо автор не зможе приїхати), Артем Чех (читання тексту, якщо автор не зможе приїхати).

– німецькомовні письменники/ці – Марсель Баєр (Дрезден), Томас Ланґ (Мюнхен), Даґмар Лойпольд (Мюнхен), Керстін Прайвус (Лейпциг), Ульріке Альмут Зандіґ (Берлін).

 – науковці – Александер Кратохвіл (Мюнхен/Берлін), Павло Леньо (Ужгород), Юрко Прохасько (Львів), Карл Шльоґель (Берлін).

В Німеччині досі мало знали про Ужгород, мультиетнічне багатомовне місто, що лежить на кордоні трьох держав між Словаччиною та Угорщиною. Через своє географічне положення на південь від Карпат воно залишалося дещо поза контекстом навіть в межах України. Щойно після початку повномасштабного російського вторгнення, коли Ужгород став прихистком для безлічі внутрішньо переміщених осіб зі сходу, місто наче по-новому відкрилося для країни.

Особлива увага буде звернута на учасників/ниць з Ужгорода. Письменники-військовослужбовці, які не отримають дозволу покинути зону бойових дій, будуть представлені через свої тексти. Всі запрошені автори/ки презентують здебільшого нові вірші, прозу і п’єси – твори, які так чи інакше зачіпають тему війни та її наслідків. Зустріч «Міст з паперу» розпочнеться зі вшановування пам’яті загиблих.

Місце проведення:

Галерея «Ілько» Ужгород, вул. Кошицька, 28

Закарпатський академічний обласний театр ляльок

«Бавка» Ужгород, пл. Театральна, 8

ЗакарпатПост