4 грудня Православна Церква вшановує пам’ять святої великомучениці Варвари

Свята великомучениця Варвара в Православній Церкві шанується як покровителька від несподіваної смерті. Тому що храм, де знаходилися її мощі у Константинополі, був храмом куди ховалися всі приречені до смерті. І тому вона зберігала їх у своєму храмі; тому вона стала покровителькою від несподіваної смерті.

Читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост

З грецької мови слово мученик означає свідок. Мученик є свідком Царства Божого на землі. Свідком того, що наша віра – це не світогляд, це не теорія, це не ідеї і мораль, наша віра – це реальне життя з Богом. І з Богом людина, мученик може перенести все, бо у її серці рай. Мученики, як і ангели, мають досвід раю, досвід життя з Богом.

Нетлінні і чудотворні мощі великомучениці Варвари перебувають у Володимирському патріаршому соборі Києва.

Варвара жила у кінці ІІІ ст., була дочкою відомої і багатої людини на ім’я Діоскор. Батько Варвари був фанатичним язичником і намагався виховувати свою дочку у ідолопоклонстві. В юності Варвара увірувала в Єдиного Істинного Бога, пізнала Христа Життєдавця та прийняла святе хрещення.

Дуже скоро батько дізнався, що його дочка стала християнкою. І те, що відбулося далі, не піддається жодній уяві. Батько запалився страшною злістю до своєї доньки. На очах батька, за його згодою і за його ініціативою, Варвару віддали на страшні муки і страждання. Її тіло рвали металевими кігтями, били воловими жилами, розтирали понівечені місця шерстю. Варвара переносила нестерпні страждання. Але ніщо не могло зламати духу і сили віри Варвари. Вона прийняла мученицький вінець від свого рідного батька, який власноруч відсік Варварі голову.

У VІ столітті мощі святої великомучениці були перенесені до Константинополя. У ХІІ ст. дочка візантійського імператора Олексія Комніна, княжна Варвара, одружуючись з київським князем Михаїлом Ізяславовичем перевезла їх до Києва. Мощі великомучениці перебували у Свято-Михайлівському монастирі, а потім у ХХ ст. їх перенесли до Володимирського собору, де вони перебувають і зараз.

Святу Варвару шанують у всьому світі: православні і католики. До неї моляться, щоб позбавитися несподіваної і наглої смерті. Вона є покровителькою і заступницею гірників і всіх людей, які працюють на небезпечних професіях і умовах.

Після переходу на новоюліанський календар дати деяких церковних свят в Україні змістилися на 13 днів тому. 17 грудня пам’ять великомучениці Варвари згадуватимуть за старим юліанським календарем в УПЦ.

ЗакарпатПост