Учені зі Швейцарії створили пристрій з ШІ, який може розпізнавати підроблене вино

Вчені навчили ШІ відстежувати походження вина на основі рутинних хімічних аналізів, що дозволить відрізнити підроблені вина від справжніх.

передплати газету ПОРАДИ на своїй пошті 💛 індекс 91145 💙 замовляй рекламу в газету 050 888 50 50

Про це повідомляє Еспресо з посиланням на The Guardian.

«Існує багато випадків шахрайства з вином, коли люди роблять якесь неподобство у себе в гаражі, друкують етикетки та продають його за тисячі доларів, – заявив професор Александр Пуже з Женевського університету у Швейцарії. – Ми вперше показуємо, що наші хімічні методи мають достатню чутливість, щоб побачити різницю».

Використовуючи газову хроматографію, вчені проаналізували 80 вин, зібраних протягом 12 років у семи різних маєтках у французькому регіоні Бордо, за допомогою якої вони досліджували вина, зібрані протягом 12 років. Цей метод зазвичай використовується в лабораторіях для розділення та ідентифікації сполук, що входять до складу суміші.

«Перше, що ми побачили, що впало нам у вічі, – це кластери, які відповідають певним шато. Це одразу підказало нам, що існує хімічний почерк, характерний для кожного шато, незалежно від врожаю, – зауважив Пуже. – Це загальна картина концентрації багатьох, багатьох молекул, яка відрізняє шато. Кожне з них – це симфонія: немає жодної ноти, яка б їх відрізняла, це ціла мелодія».

Вражає те, що розташування кластерів відображає розташування маєтків на місцевості: вина з трьох шато на північ від річки Дордонь чітко відокремлені від вин з чотирьох шато на захід від річки Гаронна.

На концентрацію сполук, що містяться у винах кожного виноробного господарства, впливає безліч факторів – від винограду і ґрунту до мікроклімату і процесу виноробства. Хоча програма відстежувала вина до правильних шато з точністю 99%, вона намагалася розрізняти врожаї, досягаючи в кращому випадку 50% точності.

ЗакарпатПост