В Острозькому замку відбулась виставка «Енеїда – енциклопедія українства» за участі закарпатських митців

В Державному історико-культурному заповіднику Острога відбулися дві частини виставки «Енеїда – енциклопедія українства», яку присвятили 225-й річниці цієї важливої книги.

Читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост

 На виставці були представлені народний одяг, козацька зброя, глиняний розписний та полив’яний посуд острозьких майстрів XVII-XIX століть. Крім того, можна глянути колекцію видань «Енеїди» ХХ-ХХІ століть.

А вже до Всесвітнього дня рідної мови Музей книги та друкарства міста Острог презентував виставку «Парубок моторний: Еней очима сучасників», другу частину виставкового проєкту «Енеїда – енциклопедія українства».

Учасники проекту художники з Лондона, Познані, Києва, Ужгорода, Львова, Нетішина, Рівного.

На виставці були представлені дуже різножанрові роботи – ескізи театральних костюмів, витинанка, цифрова та крапкова графіка, графіка в стилі Naїveart, шарж, колаж, фотографії, дитячі малюнки, скульптура і навіть Еней очима штучного інтелекту. На відкритті виставки були художники з Нетішина Алла Макарик та Юлія Борцова. Завітав із сином Енеєм та подарунками ще один учасник проєкту – Юрій Журавель, відомий рівненський музикант-рокер, художник, письменник, волонтер, громадський діяч, автор знаменитого шаржу «Дякую діду за Енеїду» та книг «Знай наших» та проєкту «Сториця». Закарпаття на виставці представляла театральна художниця, заслужений діяч мистецтв України Емма Зайцева, яка представила два ескізи костюму Енея, які після закінчення виставкового проекту залишаться у фондах музею.

«Щиро дякуємо усім, хто відгукнувся на наше прохання взяти участь у проєкті і в рекордно короткий термін – всього два місяці з моменту народження ідеї, створив і надіслав свої роботи, які поповнять нашу колекцію. На нашій сторінці ми будемо знайомити вас з учасниками проєкту з Лондона, Познані, Києва, Ужгорода, Львова, Нетішина, Рівного. Приходьте на виставку, будемо раді вас бачити», – написали на сторінці Музею книги та друкарства Острога.

ЗакарпатПост