Медики врятували закарпатця, який втратив 2,5 літри крові

Масовані крововтрати – завжди ризик для життя. Якщо не зупинити кровотечу, то за лічені хвилини людина може стікти кров’ю… Цього разу наші медики прибули на виклик миттєво і врятували постраждалого. Випадок трапився 1 квітня опівдні.

передплати газету ПОРАДИ на пошті – індекс 91145 – ціну знижено! – рекламуйся в газеті 050 888 50 50

На лінію 103 надійшов дзвінок від правоохоронців – людина стікає кров’ю. Вже за кілька хвилин бригада № 800 (лікар Оксана Магочій, фельдшер Максим Андрашко, водій Андрій Шаркаді) прибула на місце виклику у село Підвиноградів. У 34-річного чоловіка була пошкоджена трахея, тиск 40/0. За оцінками медиків загальні крововтрати сягали 2,5 літрів. Одразу підключили в обидві руки масовану інфузію, знеболили, стабілізували і доправили до Виноградівської районної лікарні. Зараз чоловік перебуває в медичному закладі.

Починається сезон польових та будівельних робіт. Щороку фіксується десятки важких травм внаслідок необережного поводження з ріжучими інструментами.

«103 Закарпаття» нагадує, алгоритм дій при кровотечах. Ваша правильна і швидка реакція допоможе врятувати життя.

1. Обов’язково одразу викличте швидку. Поки швидка їде, ви встигнете допомогти зупинити кровотечу.

2. Переконайтесь, що вам і потерпілому нічого не загрожує.

3. Оцініть свідомість та проведіть огляд постраждалого. Запитайте у потерпілого “Ви мене чуєте?”. Якщо він у свідомості та відповідає вам, то попросіть дозвіл оглянути його.

4. Якщо при огляді ви бачите кров, то оцініть її колір та швидкість витікання.

Якщо бачите темну кров, що швидко витікає, АЛЕ немає пульсації та витоку фонтаном — це венозна кровотеча. Треба накласти марлеву серветку та зробити компресійну пов’язку (щоб рана була щільно притиснена). Можна використати чисті сухі серветки, за відсутності вати та марлі.

Якщо бачите яскраво-червону кров, яка витікає пульсуючим струмом, майже “б’є фонтаном”, тоді — це артеріальна кровотеча. Необхідно підняти кінцівку та накласти джгут вище місця пошкодження. Після цього, накладіть марлеву серветку та закрийте рану. У разі, якщо немає чим накласти джгут (ремінь, турнікет), то притисніть пальцем артерію. Потурбуйтесь про власну безпеку, і при можливості, використовуйте рукавички.

5. Обов’язково запишіть час накладання джгута.

ЗакарпатПост