Сьогодні Світлий понеділок: закарпатські хлопці поливатимуть дівчат

Другий день Великодніх свят – Світлий понеділок. В цей день продовжується возвеличення подвигу Христа, що переміг смерть і пекло. Після Божественної Літургії духовенство разом з вірянами проходять навколо храму. Процесія заходить в усі чотири кути і сповіщає Євангеліє на чотири сторони світу, лунають святкові дзвони.

передплати газету ПОРАДИ на пошті – індекс 91145 – ціну знижено! – рекламуйся в газеті 050 888 50 50

Християнські обряди в Україні тісно переплелися з народними звичаями, що корінням сягають глибини віків, часів, коли слов’яни обожествляли сили природи. Інші назви Світлого понеділка – Поливаний, Обливаний, Волочильний – походять від ритуалів зустрічі весни, пробудження природи.

На Закарпатті хлопці приходять до будинку незаміжньої дівчини і викрикують «Прийшли мити». Коли дівчина виходила, хлопці до тричі лили їй на руки воду, якою вона мала вмитись. Після цього дівчина дарувала юнакам писанки.

У Світлий понеділок є традиція ходити в гості до родичів, друзів, пригощати один одного великодніми смаколиками, освяченими у церкві напередодні. Діти відвідують своїх хрещених батьків, дідусів і бабусь, несуть їм пасхи та крашанки. Ті, в свою чергу, пригощають малих солодощами.

У Великодній понеділок безупинно б’ють у церковні дзвони. Раз у рік до цього може долучитися все парубоцтво. Адже хоч господарює на дзвіниці дзвонар, на Великодні свята зробити це може всяк охочий. А ще, коли на Паску постояти під дзвоном, здоров’я буде міцним цілий рік.

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *