Пам’ятку археології «Стоянка печерна» на Тячівщині взяли під особливу охорону

На території Карпатського біосферного заповідника в селі Велика Уголька Тячівського району розташована пам’ятка археології національного значення – «Стоянка печерна» (1,5 млн. – 10 тис. років до н.е.), яка занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

zakarpatpost.net новини, яким довіряють

У 1972 році Закарпатською палеолітичною експедицією Інституту археології АН УРСР тут проводились археологічні дослідження, які виявили давні людські поселення. Стоянка розташована на схилі гори, культурні шари залягають у щебенистому суглинку, інформує Карпатський біосферний заповідник.

Дослідженнями також було виявлено: рештки вогнища, вохру, кілька десятків кам’яних знарядь праці і відщепів, один кістяний наконечник списа.

Стоянка розміщена у печері «Молочний камінь», яка перебуває на обліку як геологічна пам’ятка природи місцевого значення і на виконання постанови Ради Міністрів Української РСР від 12.11.1968 №568 «Про організацію нових природних заповідників Української РСР» увійшла до складу Карпатського біосферного заповідника.

Відповідно до паспорту пам’ятки історії та культури, ця пам’ятка є першою на Закарпатті печерною стоянкою людей кам’яного віку. Вона є важливою для вивчення господарства населення краю в палеолітичну добу та перебуває у використанні Карпатського заповідника.

Враховуючи зазначене, на умовах і в порядку, визначеними постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2001 № 1768 Карпатський біосферний заповідник уклав охоронний договір №22 від 29.04.2024 р. з органом охорони – Департаментом культури Закарпатської ОДА та погодив його з центральним органом охорони – Міністерством культури та інформаційної політики України.

Відповідно до охоронного договору заповідник зобов’язався взяти Пам’ятку під особливу охорону та використовувати її територію виключно як експозиційне та туристичне місце.

Печера Молочний Камінь легкодоступна. До неї прокладено туристичний маршрут буковими пралісами від контрольно-перепускного пункту Угольського лісництва (5 км від с. Велика Уголька).

Уточняйте інформацію щодо відвідання печери за телефоном 0983345225 (Михайло Химинець).

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост