Як Закарпаття сьогодні відзначатиме День вишиванки

Щороку у травні в Україні відзначають День вишиванки, який присвячений цьому національному одягу. Його святкують у третій четвер травня. Цього року День вишиванки випадає на 16 травня.

читай новини zakarpatpost.net 💛💙 замовляй рекламу на сайті, в газетах, в журналі, в групах, сторісах, на сторінках Фейсбук, Інстаграм, Ютуб, ТікТок 👉 вайбер: 050 888 50 50

Це свято досить молоде. Його започаткувала у 2006 році письменниця та журналістка Леся Воронюк, яка, навчаючись у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, запропонувала студентами та викладачам вибрати один день і всім разом надіти вишиванки. Ця ідея отримала велику підтримку та протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня.

Цього дня в Україні прийнято замінювати повсякденний одяг вишиванкою або доповнювати його традиційною вишивкою.

У четвер, 16 травня, з нагоди Дня вишиванки в обласних закладах культури відбудеться низка тематичних заходів.  Про це ЗакарпатПост повідомили в Департаменті культури Закарпатської ОДА.

Насичену програму анонсував Закарпатський музей народної архітектури та побуту:

– 10.30 – лекція «Локальні особливості одягової вишивки Закарпаття» (лектор – кандидат мистецтвознавства, завідувач кафедри декоративно-прикладного мистецтва Закарпатської академії мистецтв Роман Пилип);

– 11.30 – пленер одного дня «Моделі в народних костюмах» (студенти та викладачі Закарпатської академії мистецтв малюватимуть дівчат в народному вбранні Закарпаття, а також портрети для усіх охочих);

– 12.00 – майстер-клас із гончарства (майстер – заслужений художник України, член Національної спілки художників України В’ячеслав Віньковський);

– 13.00 – лекція-екскурсія «Традиції закарпатської вишиванки» (лекторка – завідувачка відділу науково-освітньої роботи музею Тетяна Сологуб-Коцан) та майстер-клас із вишивки технікою «вирізування» (майстриня – завідувачка відділу експозиції та науково-дослідної роботи Вікторія Симкович).

– 15.00 – форум-виставка українського національного одягу «UaDNA» (організатори – Українська академія лідерства та Департамент освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОВА).

Також відвідувачі зможуть оглянути виставку з фондової збірки музею «Із народних джерел».

Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека імені Ф.Потушняка з 11:00 до 16:00 пропонує взяти участь у вишиванні мапи України. Матеріали надають організатори. Участь безкоштовна за попередньою реєстрацією.

А о 17:30 у залі Закарпатської обласної філармонії арт-імпрезу «Роде наш красний» представлять студенти та викладачі Академії культури і мистецтв. Вхід вільний.

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост