Укрзалізниця розпочала будівництво європейської колії «Чоп-Ужгород»

Укрзалізниця продовжує розвиток інфраструктури для інтеграції у ЄС та розпочала будівництво європейської колії Чоп-Ужгород – один із проєктів стратегічної програми розвитку залізничної інфраструктури для інтеграції України до ЄС.

Про це повідомляє пресслужба «Укрзалізниці».

11 квітня в присутності премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля та голови правління АТ  «Укрзалізниця» Євгена Лященка відбулось укладання першої ланки рейкошпальної решітки нової євроколії. 

«Сьогодні ми відкриваємо процес будівництва важливого проєкту – створення першої євроколії від Чопа до Ужгорода. Цей проєкт дозволить підвищити комфорт не лише пасажирського сполучення та перерозподілити пасажирський потік, а й паралельно дасть нам нові логістичні можливості до вантажних перевезень, розвантажить автомобільні пункти пропуску. Ужгород стає першим обласним центром, який отримає сполучення з Європою колією європейського зразка», – наголосив Денис Шмигаль.

Проєкт передбачає: 

Будівництво 22 км залізничної колії європейського стандарту 

Реконструкцію штучних споруд, об’єктів та мереж інженерного забезпечення 

Оснащення колії двостороннім напівавтоматичним блокуванням та пристроями мікропроцесорної диспетчерської централізації. 

Реалізація проєкту дозволить запустити прямі пасажирські маршрути по євроколії з Ужгорода до країн Європи, а також здійснювати пересадки з поїздів з усіх регіонів України для подальших подорожей країнами Європи. 

Крім того, на наступному етапі планується проведення електрифікації нової європейської колії 1435 мм на дільниці Чоп – Ужгород.

Євген Лященко повідомив, що Укрзалізниця подала заявку для участі в новому конкурсі проєктів CEF на отримання грантового співфінансування. 

Також планується проведення техніко-економічного обґрунтування можливого продовження євроколії від Ужгорода до Львова, що стане важливим кроком для приєднання Львова до двох Європейських Транспортних Коридорів TEN-T – Рейн-Дунайського та Середземноморського.

ЗакарпатПост