Римо та греко-католики Закарпаття відзначають свято Зіслання Святого Духа

П’ятидесятниця присвячена події, описаній у Євангелії, – зісланню Святого Духа на апостолів на п’ятдесятий день після Воскресіння Христового.

Це свято вважається одним з найбільш шанованих і улюблених свят у римо та греко-католиків. Одне з найурочистіших богослужінь у році, і має ті самі особливості, що і богослужіння Великодня і Різдва Христового.

До апостолів, Божої Матері та іншим віруючим з’явився Святий Дух, освітивши своїм сяйвом душі кожного. Цей Дух прийшов на землю в образі вогняних язиків, показавши шлях апостолам для їхніх проповідей вчення Ісуса. Після цього апостоли змогли говорити на тих мовах, які раніше не знали. Вони звернулися до людей, закликавши їх до покаяння в ім’я порятунку. Потім апостоли здійснили обряд хрещення.

Відзначаючи це свято, яке ще називають днем народження Церкви, варто не тільки дякувати Богові за Його Духа, яким він провадить Церкву і повчає кожного віруючого, а й пригадати нашу християнську гідність «царства священиків».

Після Вознесіння Ісуса апостоли перебували в Єрусалимі, у Вечірнику, очікуючи «обітниці Отця».

Тому в Католицькій Церкві прийнявся звичай новенни — дев’ятиденної молитви в очікуванні на свято Зіслання Святого Духа. Це свято є виразно євангелізаційним, бо ж апостоли, які вийшли (разом із самим Христом-людиною) з юдейської традиції, отримали у Святому Духові дар промовляння до людей різних мов.

А потім (пор. Діян 10, 44-46) той самий Святий Дух зійшов на язичників під час проповіді Петра. Сам Святий Дух від початків Церкви свідчить, що Спасіння має бути проповідуване всім, що воно не «застережене», як авторське право чи приватний патент, для окремої групи осіб, і що Церква є Вселенською насамперед у проповідуванні Слова Божого «до краю землі».

У східній традиції день Зіслання Святого Духа відзначається як свято Пресвятої Трійці. Римо-Католицька Церква виділяє окреме святкування на честь Третьої Особи Трійці — найбільш таємничої і мало знаної, даючи своїм вірним нагоду більше замислитися про Духа, Його присутність, роль і значення в житті кожного християнина і всієї Церкви.

ЗакарпатПост