19 травня за новим календарем свято жінок-мироносиць

Свято жінок-мироносиць – це день, присвячений пам’яті жінок, які першими побачили пустий гріб Ісуса Христа і отримали від ангела звістку про Його воскресіння. Хоча на перший погляд ця історія може здатися звичайною, вона символізує віру і безумовну любов, яка піднімає людину на вищий рівень і дає надію на неможливе. Свято жінок-мироносиць є свідченням того, що віра може перемогти страх і сумнів, а любов може подолати будь-які перешкоди.

Хто ж вони, жінки-мироносиці, яких сьогодні згадує Церква? Євангелісти називають нам імена лише декількох, хоча вірогідно їх було багато. І перше місце серед них займає Сама Богородиця. Треба сказати, що в Євангеліях немає прямих вказівок на те, що Пречистій Діві Марії являвся Воскреслий Спаситель. Іоанн Богослов згадує про Неї, говорячи, що при хресті стояла Богоматір з іншими жінками (Ін. 19:25). А євангеліст Матфей згадує про присутню на Голгофі Марію, яка була матір’ю Іакова та Іосії, і про те, що вона ж разом з Марією Магдалиною сиділа проти гробу (Мф.27:61). За церковним переданням, це була Богородиця, яка у Матфея названа так за ім’ям дітей Йосипа Обручника.

У Писанні найчастіше згадують про Марію з Магдали або Марію Магдалину. Вона вела грішне життя до зустрічі з Ісусом Христом та була одержима сімома бісами, яких Спаситель з неї вигнав. Марія покаялася і пішла за Ним, щоб спокутувати свої гріхи.

Серед жінок-мироносиць Марія Магдалина особливо виділялася своїми відданістю та вірою. Про неї можна зустріти багато розповідей в Євангелії. Так, наприклад, Марія була присутня в Сіонському храмі у той момент, коли на апостолів зійшов Святий Дух. Вона також сама проповідувала, зокрема у Італії та Малій Азії. Через велику працю на благо християнства вважається рівноапостольною.

Також серед жінок-мироносиць згадують Марію Клеопову, яка була матір’ю майбутнього євангеліста Матвія. Відомими є Марія і Марфа — рідні сестри Лазаря Четвероденного, якого Ісус воскресив на четвертий день після його смерті (про ці події згадують у Лазареву суботу).

Всі ці жінки зреклися свого минулого і пішли за Ісусом Христом як за Учителем. У момент розп’яття вони були поруч і підтримували Богородицю. Пізніше також супроводжували тіло Ісуса до гробниці. Апостоли розбіглися в страху, адже боялися, що їх будуть переслідувати за сповідування християнства. Жінки натомість залишилися вірними, бо відчували, що дбають не про простого покійника, а про того, хто стане Переможцем смерті.

Що означає слово “мироносиці”

Миро — це ароматична олія, якою за давньою єврейською традицією змащували тіло покійної людини. Тому мироносиці — це ті, хто приніс миро для проведення похоронного ритуалу.

Як йдеться у Святому Письмі, на третій день після розп’яття Марія Магдалина, Марфа і її сестра Марія, Саломія, Марія Клеопова, Сусанна та Іоанна прийшли до тіла Ісуса Христа, принісши з собою миро. Хоча вони знали, що до гробниці Спасителя приставили варту, все ж прийшли служити. Однак обряд вони провести не змогли, тому що труна виявилася порожньою.

Там перебував ангел, який звернувся до жінок і сказав: “Що шукаєте живого серед мертвих? Він воскрес, як і обіцяв”.

Цікаво, що великоднє привітання “Христос Воскрес!” належить саме Марії Магдалині, яка прийшла до апостолів і саме так повідомила їм про воскресіння їхнього Учителя. Також їй належить традиція дарувати на Великдень яйця червоного кольору.

ЗакарпатПост