ТЦК Мукачева звинуватили у зриві доставки ліків: водія відправили на ВЛК і вручили повістку

29 травня співробітники Мукачівського ТЦК зупинили 23-річного водія вантажівки, який перевозив ліки для людей з ВІЛ. Водія змусили пройти військово-лікарську комісію і вручили повістку з вимогою наступного дня з’явитися у військкомат.

передплати газету ПОРАДИ на пошті – індекс 91145 – ціну знижено! – рекламуйся в газеті 050 888 50 50

Про це повідомив голова Координаційної ради благодійної організації “100% Життя” Дмитро Шерембей, пише УП. Життя.

Він заявив, що ці дії співробітників Мукачівського ТЦК призвели до зриву поставки препаратів до Тернополя та Івано-Франківська – 29 травня вантаж ліків не доїхав до місця призначення.

Шерембей написав, що персонал ТЦК проігнорував не тільки вік водія, який не є призовним за законом, але й той факт, що при зупинці роботи рефрижератора або при повному використанні палива ліки можуть зіпсуватися.

“Кожен другий вантаж, який ми доставляємо, потребує дотримання спеціальних технологій доставки, так званого “холодового ланцюга”. Якщо водія забирають до ТЦК на понад шість годин, і весь цей час машина залишається без нього, існує ризик, що в холодильнику вимкнеться електроенергія. Це може призвести до псування товарів – і тоді йтиметься не лише про фінансові втрати, але й про те, що люди не отримають необхідні, можливо, навіть рятівні, ліки”, – розповів Шерембей у коментарі “УП. Життя”.

За його словами, водій вантажівки надав працівникам ТЦК чотири документи: права, паспорт, маршрутний лист компанії з описом вантажу, який він перевозить, та виписку про обмежену придатність до військової служби від 2018 року.

«За 4 години, під конвоєм (!), водія змусили пройти ВЛК і вручили повістку з вимогою явитись з речами в Мукачівський військомат на наступний день. Я повторюю: хлопцеві 23 РОКИ, він в принципі не підлягає мобілізації! Віз АРВ-терапію в умовах спеціального температурного режиму, для пацієнтів, які потребують пожиттєвого щоденного лікування. В результаті, після проходження примусових і незаконних процесів в ТЦК водій був змушений повернутись в Київ, ліки не потрапили у місце призначення. Більше того — понад шість годин лікарські засоби знаходились в машині без водія. Якби в машині не було достатньо пального для підтримки температурного режиму, або виник збій, і до прикладу це були б реагенти або ліки, які потребують замороження, — вантаж було б повністю зіпсовано.  Коли ми говоримо про пацієнтів із тяжкими захворюваннями, які залежні від щоденного прийому препаратів, до прикладу онкохворі, або пацієнти замісної підтримувальної терапії, то зрив поставок рівноцінний загрозі життя»,йдеться у дописі Дмитра Шерембея.

У Закарпатському ОТЦК та СП зазначили, що водій не мав при собі військово-облікових документів, тому його відправили уточнювати дані до Мукачівського РТЦК та СП. “Згідно з чинним законодавством, чоловіки від 18 до 60 років повинні при собі мати військово-облікові документи”, – йдеться у повідомленні ТЦК.

У Закарпатському ОТЦК додають, що після перевірки водієві вантажівки виписали повістку за місцем проживання у Києві. Проте на світлині, наданій водієм, повістка виписана з наказом з’явитися наступного дня до Мукачівського РТЦК.

Благодійна організація “100% Життя” закликала міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка та командування Сухопутних військ ЗСУ розробити алгоритм, який забезпечить безперешкодну роботу водіїв, які перевозять медичні і гуманітарні вантажі.

“Ми вже маємо дефіцит водіїв, а якщо такі історії, які не є поодинокими, будуть продовжуватись, то система медичних поставок буде геть паралізована”, – заявив керівник благодійної організації.

Логістична компанія “Фармасофт”, у якій працює водій, зверталася у поліцію у зв’язку з інцидентом. В Управлінні патрульної поліції в Закарпатській області на запит УП. Життя повідомили, що патрульні поліцейські, отримавши виклик, прибули до ТЦК.

“Там вони зʼясували, що громадянин, про якого йшлося у виклику, справді перебував там для уточнення облікових даних. Згодом його відпустили”, – заявили у поліції.

Також УП. Життязвернулося до Міністерства охорони здоров’я за коментарем щодо ситуації.

ЗакарпатПост