У травні на Закарпатті зафіксували вже сім випадків укусів змій

Настав період пробудження змій. Їх можна зустріти на сонячних місцях чи біля берега річки. Не панікуйте, це природне явище, яке відбувається щороку.

передплати газету Поради Здоров’я на пошті 💛 індекс 89266 💙 реклама в газеті 050 888 50 50 Ціну знижено!

З початку травня в Закарпатті зафіксовано сім випадків укусів плазунів: два у Тячівському районі (с. Бедевля та с. Лопухів) та по одному на Хустщині (с. Липовецька Поляна), Міжгір’ї (с. Річка), Рахові (смт. Ясіня), Іршавщині (с.Собатино) та в Ужгороді (мікрорайоні Горяни).

В нашому регіоні із отруйних змій є лише гадюка, а укуси решти інших плазунів не становлять загрози людині. За останні 20 років в нашій області не зафіксовано ЖОДНОГО смертельного випадку через укус змії. Однак, можуть бути серйозні наслідки для здоров’я людей похилого віку, осіб зі зниженим імунітетом та дітей.

Найголовніша допомога для постраждалого — медична, тому якнайшвидше слід доправити його до лікарні.

103 Закарпаття нагадує як вберегтися від укусів плазунів:

Одягайтесь відповідно:

Якщо ви вирушаєте в місцевість, де можуть бути плазуни, вдягайте одяг, що захистить від укусів: довгі штани із цупкої тканини, високі черевики. Штани потрібно заправити в черевики.

Перевіряйте місце привалу

Перед тим, як сісти на траву, камінь чи колоду дерева – будь куди – пошурхотіть чи постукайте палицею. Це відлякає змію. Зазвичай вони втікають від людей, почувши кроки, стукіт чи голоси та одразу ж ховаються або відповзають подалі. Однак у спеку їхня поведінка може змінюватись, тому убезпечте себе цією простою дією.

Не торкайтесь неперевірених предметів руками

Змії часто ховаються у копицях сіна, під каміннями або стовбурами дерев. Тому цих предметів краще не торкатися руками, а користуватися ціпком.

Не робіть різких рухів

Якщо ви зустрілися із плазуном, то не робіть різких рухів. Як правило, змія просто не побачить нерухомий об’єкт. Краще завмерти і чекати, доки гадюка відповзе, або без різких рухів відійти у сторону.

Змії не нападають першими, а проявляють агресію лише у разі небезпеки.

Перша домедична допомога при укусі змії:

У разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря. Не панікуйте і пам’ятайте, що навіть без медичного лікування укус гадюки надзвичайно рідко призводить до смерті.

Якщо транспортування до лікарні потребує певного часу, надайте домедичну допомогу постраждалому.

Зберігайте спокій та МЕНШЕ РУХАЙТЕСЬ. Знерухомте постраждалу кінцівку.

Пийте багато води.

На місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком.

Зніміть з ураженої кінцівки весь одяг, прикраси чи взуття.

За можливості прийміть ліки від алергії.

При транспортуванні покладіть уражену кінцівку на підвищення.

За можливості прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.

НЕ ВИСМОКТУЙТЕ ОТРУТУ!

Не накладайте джгут.

Не припікайте рану.

Не вживайте алкоголь.

Пам’ятайте, в найтяжчих випадках наслідки укусу змії проявляються через 15-30 хвилин: запаморочення, нудота, блювота, діарея, підвищене потовиділення, тахікардія, втрата свідомості, набряк тканин та запалення лімфатичних вузлів.

Отрута гадюки справляє гемолітичну дію (викликає руйнування червоних кров’яних тілець крові) на людський організм. Після укусу на ураженому місці спостерігається болючий набряк із множинними дрібними крововиливами – геморагіями.

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост