У Львові стріляли в Ірину Фаріон: професорка у критичному стані

У п’ятницю, 19 липня, у Львові на вул. Масарика, 3 на професорку Львівської політехніки Ірину Фаріон вчинили замах на життя. Вона у критичному стані, правоохоронці встановлюють обставини злочину.

читай новини zakarpatpost.net 💛💙 замовляй рекламу на сайті, в газетах, в журналі, в групах, сторісах, на сторінках Фейсбук, Інстаграм, Ютуб, ТікТок 👉 вайбер: 050 888 50 50

Президент України Володимир Зеленський відреагував на замах на життя Ірини Фаріон, передає “Еспресо.Захід”.

Він повідомив, що всі необхідні сили Національної поліції України та СБУ задіяні, щоб встановити обставини цього злочину.

“Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та керівник Служби безпеки України Василь Малюк оперативно доповідають щодо розшуку нападника на Ірину Фаріон. Очевидно, що будь-яке насильство заслуговує лише на засудження і кожен, хто винен у цьому нападі, повинен понести повну відповідальність”, – написав Зеленський і додав, що зараз лікарі борються за життя Фаріон.

Поліція проводить спецоперацію

Раніше у поліції Львівської області повідомили, що у Львові зловмисник стріляв у громадську діячку – проводиться спеціальна поліцейська операція для його затримання.

“Поранену госпіталізовано – зараз медики рятують їй життя. Сьогодні, 19 липня, о 19.30 на оперативну лінію 102 надійшло повідомлення про те, що на вулиці Масарика у Львові невідомий чоловік стріляв у перехожу. Правоохоронці встановили особу пораненої, 60-річної львівʼянки. Їі було госпіталізовано з вогнепальним пораненням голови”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у Львові та на території області проводиться спеціальна поліцейська операція, до якої задіяні співробітники усіх служб та підрозділів поліції Львівщини.

“Правоохоронці вживають усіх заходів для встановлення місця перебування та затримання стрільця”, – додають у поліції.

Міністр МВС Ігор Клименко згодом повідомив, що напад на Ірину Фаріон кваліфіковано як замах на умисне вбивство.

“Поліція, інші необхідні служби працюють на місці стрільби. Мають покази свідків, опрацьовують дані з камер відеоспостереження. Розкриття злочину в активній фазі. Систематично отримую доповіді від керівництва поліції про вжиті заходи та встановлені обставини. Якщо у вас є будь-яка інформація про обставини скоєння цього злочину, повідомляйте поліції. Ці дані мають бути правильно зафіксовані та ретельно перевірені”, – написав Клименко.

В Офісі генпрокурора повідомили, що розпочато досудове розслідування.

“Замах на умисне вбивство відомої громадської діячкифа процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом замаху на умисне вбивство громадської діячки, колишньої народної депутатки України VII скликання (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України)”, – йдеться у повідомленні.

У Генпрокуратурі додають, що у місті Львів оголошено план “Перехоплення”.

У якому стані Ірина Фаріон

У Львівському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф “Еспресо.Захід” повідомили, що о 19:34 надійшло два виклики: від очевидця та поліцейського.

“Ми прийняли виклик від поліцейських про вогнепальне поранення на вул. Масарика, 3. Стріляли у жінку невідомого віку. Поранення в голову. Її госпіталізовано в колишню лікарню швидкої допомоги. Жінка у важкому стані”, – сказали медики.

Ірина Фаріон була доставлена до лікарні Першого територіального медичного об’єднання міста Львова Св. Пантелеймона на вулиці Миколайчука, яка неподалік розташована. У медзакладі повідомили, що вона у реанімації:

“Близько 20 години до Лікарні Святого Пантелеймона Першого медобʼєднання Львова поступила жінка з вогнепальним пораненням. Нині вона перебуває в реанімації. Стан важкий. З огляду на лікарську таємницю та необхідність збереження персональних даних пацієнтів, незалежно від їх публічності, більш детальної інформації надати ми не можемо”.

“Постріл зробив молодик років 20-25”

В ефірі Еспресо депутат Львіської міської ради Андірян Гутник повідомив деталі замаху на життя Ірини Фаріон.

“Приблизно о 19:30, Ірина Фаріон підходила до свого будинку на вулиці Масарика. Невідомий молодик, його опис мають всі правоохоронці. Він був у якомусь капелюшку, років 20-25. Зробив постріл з вогнепальної зброї у голову, куля потрапила у скроню. Сусіди-очевидці бачили ту ситуацію. Постріл був з пістолета без глушника, тому досить чутно. Люди це все бачили. Молодик відразу після пострілу втік”, – відзначив Гутник.

Він додав, що місцеві викликали швидку, яка оперативно приїхала. 

“Зараз зв’язувався з керуючими лікарні, лікарі говорять, що стан надважкий. Борються і роблять все, щоб врятувати їй життя. Казали, що ми все робимо, у нас все є, ситуація надважка, під контролем. А нам всім треба тільки молитися і надіятися, бо, якщо є хоч один шанс, я впевнений, що львівські лікарі зроблять все, аби Ірина Фаріон жила і була врятована сьогодні”, – сказав Гутник.

ЗакарпатПост