Третій рік відзначаємо День Незалежності України в умовах війни

24 серпня є і завжди буде символічним і надзвичайно важливим днем для українців у всьому світі, навіть попри щохвилинне зухвале намагання ворога зламати наш дух та знищити нас фізично.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: [email protected]

З 2014 року цей день набув ще більшої знаковості, адже волю, свободу і незалежність нам доводиться виборювати зі зброєю в руках, пише Укрінформ.

Зрозуміло, що в умовах повномасштабної війни про пишне святкування не йдеться – параду знову не буде, з огляду на повітряну загрозу масові заходи буде мінімізовано. Втім, і цьогорічний День Незалежності України відзначений буде гідно — запланована низка поважних заходів, частина з яких вже є традиційними.

Свято Дня Незалежності стало одним з трьох найбільш популярних свят в Україні. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

За даними КМІС, підтримка Дня Незалежності зросла з 12% у 2013 до 64% у 2024 році. Неменше 87% українців підтримують Незалежність країни і лише 0,3% виступають за об’єднання з Росією.

У 2024 році більшість населення України святкує Великдень (Пасху) та Різдво Христове як найбільш популярні свята, з відсотком у 70% та 68% відповідно. На третьому місці – День Незалежності України – 64%. Наступним за популярністю є День захисників і захисниць України (58%).

В Європі також відзначать День Незалежності. Один із наймасштабніших заходів на День незалежності відбудеться у Варшаві. Під час заходу вручать Stand With Ukraine Awards – премію українського громадянського суспільства полякам, які підтримують українців у боротьбі проти ворога. На сцені виступлять польсько-український гурт DagaDana та переможниця Євробачення-2016 Джамала. Також будуть відомі польські та українські актори, які прочитають фрагменти антології Війна 2022.

У Празі 24 серпня українці проведуть ярмарок, а також на свій благодійний концерт у ROCK OPERA PRAHA запрошує Ірина Федишин.

В Ужгороді світанок Дня Незалежності традиційно зустріли на площі Народній «Молитвою за Україну» у виконанні Закарпатського академічного народного хору.

ЗакарпатПост