Пенсіонери мріють потрапити до в’язниці

«Я вирушив у парк і став чіплятися до жінок, показуючи їм ніж і вимагаючи грошей. Я не збирався нікому завдавати шкоди. Я просто розраховував, що хтось із них викличе поліцію. Так і сталося…»

У Японії протягом останніх 20 років спостерігається різке зростання кількості дрібних злочинів, скоєних літніми людьми, пише газета «ПОРАДИ».

У реабілітаційному центрі для звільнених із в’язниці ув’язнених у Хіросімі 69-річний Тосіо Таката розповів, що у в’язницю його привела злидні. Йому просто не було на що жити, а в’язниця, де безкоштовно годують, стала для нього виходом.

«Я вийшов на пенсію, і в мене скінчилися гроші. Спала думка: а що, якщо потрапити до в’язниці, адже там можна жити безкоштовно? – розповідає він. – Тому я взяв велосипед і приїхав на ньому до поліцейської дільниці, де заявив, що я його вкрав».

План спрацював. Це було першим правопорушенням у житті Тосіо (йому тоді було 62 роки), але японський суд ставиться навіть до дрібних крадіжок серйозно, тому він отримав рік в’язниці.

Тосіо не схожий на злочинця-рецидивіста. Це худий невисокий старий чоловік з усмішкою на обличчі. Ніколи не скажеш, що він здатний на серйозне правопорушення, наприклад, на пограбування. Але саме це він зробив невдовзі після виходу із в’язниці.

«Я вирушив у парк і став чіплятися до жінок, показуючи їм ніж і вимагаючи грошей. Я не збирався нікому завдавати шкоди. Я просто розраховував, що хтось із них викличе поліцію. Так і сталося», – розповідає він.

З останніх вісім років Тосіо провів у в’язниці чотири. Я запитав його, чи подобається йому у в’язниці, і він розповів мені про фінансові переваги життя в’язня – наприклад, він навіть у в’язниці продовжує отримувати пенсію.

«Не те, що мені там подобається, але грошей за проживання з мене не беруть, а пенсію продовжують платити, – каже він. – Коли я виходжу на волю, у мене є заощадження. Тож не все так погано».

Історія Тосіо типова для загальної картини злочинності у Японії. Загалом Японія є надзвичайно законослухняною країною, але при цьому саме у віковій групі віком від 65 років відзначається різке зростання числа правопорушень.

У 1997 році лише один із 20 злочинів скоєно літніми людьми, але через 20 років кожен п’ятий злочин скоюють люди старше 65 років. Вони становлять понад чверть населення, але при цьому зростання злочинності набагато перевищує темпи старіння населення.

У 2016 році тюремні терміни отримали 2,5 тисяч японців старше 65 років, з них більше третини мали не менше п’яти раніше відбутих термінів.

Ще один приклад – жінка похилого віку Кейко (ім’я змінено). Їй 70 років, це охайна бабуся невеликого зросту. З її слів, у в’язницю її привела бідність.

«Я не могла ужитися з чоловіком, у мене не було житла і взагалі притулку. Мені не залишалося нічого іншого, як красти, – розповідає вона. – Навіть жінки, яким далеко за 70, скоюють злочини – все тому, що вони не мають їжі та грошей».

Ми розмовляли з нею декілька місяців тому у гуртожитку для колишніх в’язнів. З того часу я дізнався, що Кейко знову заарештували, і вона відбуває новий термін за дрібну крадіжку в магазині.

Такі злочини є типовими для літніх. Зазвичай вони крадуть продукти на суму не більше 300 ієн (3 долари) з магазину, в якому вони зазвичай купують.

Майкл Ньюман, австралійський демограф, який працює в японському дослідному центрі в Токіо, зазначає, що японська державна пенсія дуже мала, і її не вистачає на життя.

Він наводить дані про те, що витрати на житло, харчування та медицину перевищують розмір середньої пенсії, не кажучи вже про купівлю одягу та витрати на опалення.

Традиційно в японських сім’ях за старими доглядали діти, але в останні роки молодь стала все частіше їхати з провінції у великі міста, де можна знайти роботу, залишаючи батьків на самоті та у бідності.

«Пенсіонери не хочуть бути тягарем для дітей і вважають, що якщо їм не вижити на пенсію, то їм слід вирушити до в’язниці», – каже Ньюман.

У в’язниці годують тричі на день і не беруть за це грошей.

Ньюман відзначає також зростання кількості самогубств серед людей похилого віку – це ще один вихід із ситуації, коли вони вважають своїм обов’язком позбавити дітей від зобов’язань щодо догляду за ними.

У хіросимському центрі реабілітації колишніх в’язнів, де журналіст зустрічався з Тосіо, його директор також вважає, що зростання злочинності серед літніх японців викликано соціальними та демографічними проблемами в суспільстві, але при цьому він наголошує не на фінансових чинниках, а на психологічних наслідках цих змін, пише Бі-бі-сі.

«Найважливіше, що змінилися відносини між людьми. Люди стають все більш ізольованими один від одного. Їм важко знайти собі місце в такому суспільстві. Їм важко справлятися з самотністю», – каже 85-річний Каніті Ямада, який пережив дитиною атомне бомбардування Хіросіми.

«Серед літніх злочинців є чимало тих, хто в житті пережив якусь кризу, яка призвела до подальших проблем. Зазвичай це втрата дружини або дітей… Якщо у людей є хтось, хто піклується про них, вони не скоюють злочинів», – каже директор.

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *