Які зміни очікують на бюджети територіальних громад Закарпаття у 2025 році

На сайті Верховної Ради України оприлюднено схвалений Урядом 13 вересня проєкт Закону про Державний бюджет України на 2025 рік, р/н №12000 від 14 вересня 2024 р.

Про те, які зміни очікують на бюджети територіальних громад Закарпатської області, розповіла Юлія Траньович, консультантка з бюджетних питань Асоціації міст України в Закарпатській області.

Перше, що матиме значний негативний вплив на бюджети територіальних громад, це вилучення у громад 4% ПДФО – повернення до 60% частки ПДФО, яка зараховується до бюджетів місцевого самоврядування. Це призведе до близько 283 млн грн втрат бюджетів територіальних громад Закарпатської області.

Щодо основних трансфертів з державного бюджету, то обсяг освітньої субвенції в держбюджеті запланований на рівні 2024 року – 103,2 млрд грн, проте розподілу між територіальними громадами і областями ще немає.

Обсяг базової дотації для Закарпатської області розрахований на 2,1% менше поточного року – 1601,6 млн грн. Реверсна дотація, що вилучається з місцевих бюджетів до державного, розрахована для 7 територіальних громад області загальним обсягом 306,3 млн грн. У 2023-2024 роках діяла норма щодо призупинення вилучення реверсної дотації, але на 2025 рік такого не передбачено.

На відміну від 2024 року в проєкті держбюджету на 2025 рік запланована субвенція на будівництво та реконструкцію доріг, для Закарпатської області попередньо розподілено 119,7 млн грн.

Також нещодавно прийняли зміни до Бюджетного кодексу (законопроєкт №11131), зокрема, щодо відновлення середньострокового бюджетного планування, доповнення напрямків використання залишків коштів та інші. Під час розгляду цього законопроєкту народні депутати пропонували підтримати важливі для місцевого самоврядування норми, такі як збереження 64% ПДФО в місцевих бюджетах, зупинення вилучення реверсу у громад на період воєнного стану, проте голосів було недостатньо.

Також наразі немає змін щодо вилучення у бюджетів територіальних громад на користь державного бюджету надходжень ПДФО від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу. Тобто і надалі планують не зараховувати до місцевих бюджетів як ПДФО з військових, так і працівників поліції, ДСНС, пожежників тощо.

Асоціація міст України продовжує наполягати на врахуванні наступних пропозицій щодо захисту бюджетів громад в проєкті Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік», а саме: зарахування на постійній основі до бюджетів територіальних громад 64% ПДФО; надання бюджетам громад додаткової дотації з компенсації втрат «військового» ПДФО; залишення коштів реверсної дотації в місцевих бюджетах до завершення воєнного стану; повернення із 2025 року зарахування до бюджетів громад «силового» ПДФО; погашення різниці в тарифах, йдеться у дописі Закарпатське РВ Асоціації міст України.

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *