Герман розповіла, коли Янукович розпустить Раду

Якщо новостворена коаліція буде визнана неконституційною, то президент Віктор Янукович розпустить парламент.

Про це заявила заступник глави Адміністрації президента Ганна Герман.

“Президент сказав, що він звернеться до Конституційного суду, щоб суд дав відповідь на запити депутатів, чи можна вважати легітимною цю коаліцію і цей уряд. Суд має три місяці на ухвалення рішення”, – зазначила вона.

“Але ці три місяці ми не змарнуємо, буде працювати уряд, запустять механізм реформ”, – наголосила Герман.

“Якщо КС винесе свій вердикт і скаже, що ця коаліція неправочинна, значить президент оголосить нові парламентські вибори і буде сформована нова коаліція, і буде сформований новий уряд”, – сказала вона.

Президент Віктор Янукович, нагадаємо, вже підписав зміни до регламенту ВР, що дозволяють формувати коаліцію окремим депутатам, а не парламентським фракціям. Відповідні зміни 235 нардепів (регіонали, комуністи Блок Литвина, позафракційні та деякі представники БЮТ і НУ-НС) ухвалили напередодні.

Опоненти назвали такий спосіб формування коаліції неконституційним.

Зокрема, лідер “Фронту змін” Арсеній Яценюк звернувся до Конституційного суду з проханням розтлумачити зміни регламенту Верховної ради, що дозволяють індивідуальне членство в парламентській коаліції.

11 березня у Верховній раді було оголошено про створення нової парламентської більшості, до якої увійшли 235 депутатів, зокрема депутати фракцій Партії регіонів, КПУ та блоку Литвина, позафракційні депутати, а також представники інших фракцій ВР, які вступили до більшості в індивідуальному порядку.

tsn.ua