Закарпаття: На Рахівщині відбудеться фестиваль народної творчості румунів

У неділю, 23 травня, у селі Біла Церква Рахівського району Закарпатської області (укр. Біла Церква, рум. Biserica Alba) пройде вже 20 обласний фестиваль румунського народного творчості.
Фестиваль дебютував у березні 1991 року з ініціативи закарпатської культурної асоціації ім. Джорджа Кошбука, як фестиваль “Мерцишор”, який пізніше через погодні умов перенесли на травень. Фестиваль проводиться почергово у 7 населених “румунських” пунктах Рахівського та Тячівського районів. У цьому році фестиваль прийшов і до Білої Церкви.

Фестиваль проводиться за сприяння Закарпатської обласної, Тячівської та Рахівської райдержадміністрацій, румунських культурних асоціацій і головного організатора  – сільської ради Білої Церкви. Голова села Георгій Беринда розповів, що адміністрація села та району та місцеве співтовариство готове забезпечити всі умови для такого важливого культурного події.

Офіційне відкриття фестивалю відбудеться в неділю, о 14.00. Зарубіжними гостями фестивалю будуть регіональні та районні представники влади повіту Марамуреш Румунії, мери румунських населених пунктів, президенти культурних об’єднань. Георгій Беринда відзначив, що подібні заходи є дуже важливими в рамках зусиль зі збереження культурних цінностей, традицій і звичаїв споконвічних румунів, незмінно передаються від одного покоління до іншого.