«Пліснява в палаті – це не проблема», – заявив заступник головного лікаря Ужгородської центральної міської клінічної лікарні

На питання журналістів, чому в палатах пульмонологічного відділення на стінах пліснява, лікарі відповіли, що винні в цьому соціально незахищені верстви населення.8 листопада до журналістів «Всієї Закарпатської Правди» надійшла інформація, що  палати пульмонологічного відділення міської клінічної лікарні не відповідаюь санітарно-гігієнічним нормам.

Відомо, що вогке повітря і пліснява шкідлива навіть для здорових людей, не кажучи вже про тих, які лікуються від бронхо-легеневих хвороб, пов’язаних з проблемами дихання. Журналісти пересвідчились у наявності проблеми, навідавшись до палати №8 відділення пульмонології.

На запитання, чому у палаті пульмонологічного відділення вогке повітря і на стінах пліснява, завідувач Зимокосова Олена Василівна відповіла, що це через те, що пацієнти саме цієї палати вже протягом 6 місяців не відкривають вікна, приносять з собою в палату каміни, через що утворюється конденсат. Пацієнти цей факт заперечують і зазначають, що провітрюють щодня, але це ніяк не впливає на ситуацію.

Олена Василівна у розмові з журналістами поводилася схвильовано і не дуже адекватно, вимагала, щоб журналісти віддали їй плівку знятих фотографій, зверталася до журналістів на «ти» і зазначала, що вони не мають права фотографувати палати і писати про це. Хоча закон України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» надає журналістам право на вільний доступ до отримання будь-якої інформації, в тому числі і в медичних закладах.

Зимокосова Олена Василівна наголосила також на тому, що їй не потрібні неприємності, відділення пульмонології нове, не так давно відремонтоване і вона особисто вкладала кошти у його оновлення, а саме в закупівлю і встановлення жалюзей на вікна всіх палат.

Наступного дня, 9 листопада, журналісти знову відвідали лікарню, аби продовжити розмову з емоційною завідуючою. Однак цього разу, вона відмовилася розмовляти з ними без присутності головного лікаря І. Кураха. Оскільки головного лікаря на місці не було, Олена Василівна повела журналістів до його заступника – Черничка Валерія Івановича.

У приймальні заступника головного лікаря журналістам повідомили, що у міській лікарні крім плісняви в палатах, купа інших проблем: брак коштів, медикаментів, тощо і вони звертають свою увагу не на те, що треба.

О. Зимокосова та В. Черничко зазначили той факт, що у польмонологічне відділення, а саме у палату №8 приходять нерозумні люди із соціально незахищених верств населення, бездомні і цигани, опалюють палати камінами і не відкривають вікна. Незрозумілим є те, яким чином бездомні, соціально незахищені люди приносять з собою каміни, якими обігріваються, створюючи в палаті ефект конденсату. На запитання, чому саме в цій палаті перебувають подібні пацієнти, відповіді не отримали.

Заступник головного лікаря і завідувач відділення наголосили на тому, що пульмонологічне відділення міської лікарні – закрита територія. Проте питання, чому доступ у відділення наразі вільний (кожен бажаючий може туди навідатися) і чому ніде не висить попередження, що заклад закритий, просто проігнорували, сказавши, що це закрита інформація.
 

За словами В.Черничка, у відділенні перебувають 20% соціальних хворих, які не потребують стаціонарного лікування, а просто не мають, куди подітись, «щоденно у відділення надходить 5-7 таких «пацієнтів». Фінансування ж на медикаменти для одного хворого до тепер складало 5,5 гривень, а одна порожня крапельниця коштує 4,5 гривень. Як можна лікувати хворого за одну гривню в день? В обласних закладах, фінансування більше у десять разів».
 

Заступник головного лікаря також зазначив: «Піднімайте питання проблем фінансування міської лікарні, а те, що в палаті пліснява – це не проблема».

Якщо лікар міської лікарні не вважає плісняву в палатах відділення пульмонології  проблемою і вважає, що вона не завдає  шкоди здоров’ю пацієнтів, журналістам ВЗП більше немає, що додати.

http://www.vsapravda.info/publikacii/3799?task=view