Малюк Чезар знайшов родину поруч зі страусами

На початку червня до редакції zakarpatpost.net зателефонували двоє дітей і повідомили, що знайшли оленятко. Свою адресу хлопчики повідомляли настільки нечітко, що доїхати до них було проблематично. Утім що робити з тваринкою – діти не знали, хотіли віддати її в добрі руки. І нові господарі таки знайшлися.

«Сирота» з Ракоша

Крихітна дводенна тваринка самостійно шукати собі поживу не вміла, у такому віці вона харчувалася виключно грудним молоком. Утім діти, що знайшли малюка, запевняли, що матері в нього не було. Батьки ж утримувати вдома дике лісове оленятко не хотіли.

-Оленя насправді виявилося козулею. Мені вдалося дізнатися, що його маму вбили мисливці. Хто це зробив – невідомо, адже зізнаватися ніхто не хотів, бо тварина є Червонокнижною, – каже господар страусиної ферми Василь Перец. – Тваринку забрав мій зять, оскільки дітям, які настійливо телефонували, порадили звернутися саме до нас, адже на нашому «пташиному дворі» вже багато років діє справжній міні-зоопарк. Тож Вася поїхав шукати, де саме знаходиться маленька «сирота». Хлопці достеменно пояснити дорогу не вміли, тож зять блукав із автівкою доволі довго.

Козулю нові господарі назвали Чезарем. Спочатку його пустили до кіз, однак дорослі ламанчі поставилися до незнайомця, нехай і дитинчати, не надто дружньо, тож козуля оселилася в окремому вольєрі, де мешкає досі.

-Я годував його спочатку з піпетки, потім – із дитячої пляшечки. Малюк був дуже голодним і худим. Видно, що недоїдав, оскільки без матері прожив на той час уже кілька днів, – розповідає Василь Фіцай, який саме й відшукав Чезара. – Зараз він також харчується козячим молоком, має дуже спокійний норов. Козуля – допитлива і розумна істота, є найменшим представником родини оленевих у Центральній Європі. Висота дорослого самця – приблизно 60 сантиметрів, а важить він 20-37 кілограмів. Між іншим, приручити дорослу тварину неможливо.

Хто рано встає – іншим спати не дає

Наразі Чезару 2,5 місяців. У нього гарна блискуча шерсть, видно, що за ним добре доглядають, що він відгодований та ситий. До відвідувачів малюк підбігає образу, часто лащиться, мов собака.

-Маленький родич оленя з красивою статурою, симпатичною мордочкою і довгими вухами – як жайворонок, любить прокидатися дуже рано. Він фактично будить інших тварин, правда робить це тихо, – ділиться думками пан Василь. – Природою так закладено в генах, що козулі активні в сутінках, їм до снаги гуляти під час сходу сонця. Я перечитав багато літератури і добре вивчив поведінку свого юного підопічного. Звичайно ж, хотілося б придбати йому подругу, щоб не сумував. Благородний «бембі» моє таку мирну вдачу, що інші пожильці його ображають. До речі, коли Чезар підросте, у нього з’являться справжні оленячі роги, тоді він зможе захищатися.

Крім молока наразі козуля любить ласувати ще й сухариками, якими нерідко пригощають тваринку туристи, а загалом, як переконує Василь Фіцай, меню Чезара майже таке ж, як у поні, ослиці та кіз.

-Годувати козуль можна жолудями, коренеплодами, травою, різними лісовими плодами. Рослинну їжу, щоправда, можна додавати в раціон лише з другого місяця життя, – стверджує ґазда.

Цікаво, що Чезар дуже прудкий, швидко бігає. У нього граціозна статура і вже незабаром його рудий колір шерсті повинен змінитися на зимовий сірий, а от роги почнуть проростати аж із чотирьох місяців.

Почувається маленький сирота на страусиній фермі у цілковитій безпеці, адже господарі замінили йому справжню родину. Незважаючи на те, що люди позбавили життя його матір, ставиться Чезар до незнайомців із довірою, особливо радіє дітям.

Р.S. zakarpatpost.net  відслідковуватиме, як складатиметься далі життя маленького оленятка, дивом врятованого від голодної смерті. Про подробиці повідомлятимемо читачів у наступних публікаціях.

Марина АЛДОН, zakarpatpost.net