Прощальна трапеза тютюну і алкоголю по-закарпатськи

Із 1січня алкогольні та тютюнові вироби подорожчали. До подібних новацій наші краяни хоч уже і звикли, та радіють їм не надто. Звичайно, ні цигарки, ні горілка не є товарами першої необхідності, скоріше навпаки. Проте чи стало продаватися менше горілчаних та тютюнових виробів після  нового року?

Чи позбудуться краяни шкідливих звичок через зростання вартості акцизного товару?

Аби з’ясувати це, ми навідалися до кількох крамниць.

– Не можу сказати, що спиртного зараз купують менше, – каже  продавчиня одного з магазинів. –  Можливо через те, що половина січня – свята. Але купують алкоголь краяни ще більше, ніж раніше. – Це ж стосується й цигарок.

– Хоч лікарі і настійно радять відмовитися від тютюну та спиртного, однак медична пропаганда нині мало на кого діє. Звичайно, вести здоровий спосіб життя модно і корисно, але розлучатися з цигаркою чи з пляшкою бренді теж мало кому хочеться… тим більше, що подолати залежність не зовсім просто, – каже інша. – Поки що не можу сказати, що клієнтів після подорожчання поменшало.

Звичайно, більшість закарпатців купують вино, пиво, горілку та коньяк не щодня, але на великі сімейні торжества усе ж значний відсоток родин частують гостей алкоголем. Це стосується і днів народження, і хрестин, і похоронів, і корпоративів, і релігійних свят. Та й до урочистих подій доводиться купувати спиртного не пляшку-дві… Тож саме підготовка до таких подій і найбільше «битиме» по кишенях співвітчизників.

Але що ж думають із цього приводу самі покупці?

– Дружина мене постійно сварить за цигарки, – каже ужгородець пан Василь. – Проте кинути палити не хочу. Скоріше не куплю шматок м’яса, ніж пачку тютюнових виробів. Боротися з палінням через підвищення цін нелогічно.

– Поки що можу собі дозволити  купити цигарки. Якщо так трапиться, що грошей буде недостатньо, робитиму собі самокрутки сам. Маю навіть пристрій. Листя тютюну можна вільно придбати на ринку, – запевняє пан Віктор.

–  Я щасливий. Із 1 січня саме кинув палити. Тепер навіть не думаю ні про які підвищення, – зізнається пан Дмитро.

– Ті цигарки, які я купую подорожчали тільки на гривню, – наголошує пан Юрій. – Сьогодні придбав аж дві пачки замість однієї, як раніше.

У той же час більшість опитаних зізналися, що готові перейти на більш дешеві цигарки. Однак відмовитися від шкідливої звички виявило бажання дуже мало краян.

Якщо кидати палити краяни не надто поспішають, то алкогольним напоям шукають альтернативу.

– Маю домашнє вино. Якщо треба, варитиму й самогон. Вихід є з будь-якої ситуації, – розповідає пан Євген.

– Спиртне подорожчало не так уже й сильно. Я купив на свята десять видів коньяку. Хотів здивувати всіх вишуканими напоями. І це мені вдалося. Хто хоче випити, того вартість не зупинить, – наголошує пан Геннадій.

Проте такої думки далеко не всі.

– Я веду здоровий спосіб життя. Алкоголь не вживаю взагалі, не палю. Тому мене навіть радує те, що акцизні товари подорожчали. Це, можливо, стимулюватиме  краян до того, аби вони замислились над тим, що шкодить їхньому організму. До речі, про їжу також варто замислитись. Після зимових свят гастроентерологічне відділення із року в рік заповнене пацієнтами, які мають розлади травлення. Усе це відбувається через те, що люди не вміють правильно харчуватися. Отруює нас не тільки тютюн та алкоголь, але й жирна їжа. М’ясо і смажені страви є такими ж ворогами  здоров’я, як і шкідливі звички, – підкреслює пан Костянтин.

Отже новорічні новації закарпатців здивували не надто.

zakarpatpost.net