Кіт Рижик і кішка Димка відморозили лапки їм надрукували нові

Кіт Рижик і кішка Димка відморозили собі лапки. На жаль, хоч вони і успішно перенесли кілька операцій і змогли повернутися до нормального способу життя, та лапки вони обоє втратили. Але ходити можуть, бо отримали нові, роздруковані на 3D-принтері, пише газета «ЯСНО».

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Бродячих тварин, які потрапили в біду, принесли ветеринарним лікарям небайдужі перехожі. Рудого кота доставили в клініку в украй важкому стані з обмороженнями лап і вух. Щоб врятувати бідолаху, лікарям довелося ампутувати йому всі чотири лапи. Бездомна кішка Димка також втратила на морозі лапи, вуха і хвіст. Її підібрала на вулиці і привезла до клініки маленька дівчинка.

Зазвичай собак і кішок, які втратили кінцівки, присипляють. У крайньому випадку тварина, яка  залишилася без однієї або двох лап, може пересуватися за допомогою спеціального інвалідного візка або поповзом на животі. Утім якщо лап немає зовсім, собаки та коти майже завжди приречені. Та цим двом дуже пощастило.

За допомогою новітньої технології протезування ветеринари вирішили допомогти тваринам уникнути смерті. Перші експериментальні протези вихованцям почали імплантувати в кінці 2016 року. Зараз технології ще більше вдосконалились, тож бродячі коти стали першими пацієнтами клініки. Індивідуальні протези для них виготовили на 3D-принтері і вживили в кукси. З тих пір ветеринари поставили на лапи вже шістнадцять постраждалих котів і собак. Через руки хірургів пройшли бездомні тварини, що потрапили в капкан, під машину, або ті, у яких була діагностована злоякісна пухлина. Однак операцій по встановленню тварині чотирьох протезів одночасно в світі ще не робили. Новосибірські ветеринари провели складне протезування першими. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост