Страсний тиждень: Великий чистий четвер

Страсний тиждень — це останній тиждень Великого посту перед святом Воскресіння Христова (Великодня, Пасхи). Він має особливе значення для християн, адже присвячений споминам про останні дні земного життя Ісуса Христа.

передплати газету ПОРАДИ пошті 💛 індекси: 91145, 91146 💙 рекламуйся в газеті 050 888 50 50 ціну знижено!

Кожен день Страсного тижня має особливий сенс і називається Великим. В цей період у храмах проходять урочисті служби та підготовку до Великодня.

Великий (Чистий) четвер (2 травня). Цей день вважається вчиненням першого таїнства причастя, коли під час Тайної вечері Ісус дав апостолам хліб і вино. У храмах проходить особлива служба «Дванадцяти пристрасних Євангелій», де віруючі згадують про страждання Христа. У цей день люди також відвідують храм і причащаються. Вдома починають фарбувати писанки та пекти паски, а дітям прийнято купувати обновки.

Що не можна робити у Страсний тиждень Віруюючі вважають, що саме в цей день Юда зрадив Христа за 30 срібняків. У середу християни йдуть до церкви та славлять там Марію Магдалину. У храмах останній раз читають молитву з поклонами і сповідуються. Вдома віряни готують яйця для фарбування писанок.

Страсний тиждень завершує Великий піст перед Великоднем, тому в цей період діють найсуворіші заборони. У ці дні не можна:

порушувати піст і веселитися;

сваритися, кричати, скандалити;

займатися важкою фізичною працею;

вінчатися, святкувати весілля;

відмовляти будь-кому в допомозі;

поминати померлих родичів;

проводити хрещення.

Що можна і не можна їсти у Страсний тиждень

В останні дні перед Великоднем християни повинні дотримуватись суворих обмежень у їжі. Священники радять вживати тільки продукти рослинного походження. Монастирський устав передбачає меню з печеної картоплі та інших овочів. Але вірянам рекомендують орієнтуватись на стан свого здоров’я при виборі харчування.

Загалом церква закликає утримуватись від м’ясних та рибних страв, яєць, молока, вершкового масла та інших молочних продуктів.

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *