Кір на Закарпатті: режим підвищеної готовності

На Закарпатті нині є більше 11 тисяч доз вакцини для профілактики кору (це менше від потреби). Але план щеплення виконано на третину.

У сусідній з Україною Румунії спалах кору. Тамтешні ЗМІ повідомляють про понад 2,5 тисячі хворих, 14 дітей загинули. На Закарпатті ситуація контрольована, переконують лікарі, але не дають жодних гарантій стабільності, оскільки від цього інфекційного захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом, щеплено менше третини дітей області.

Амбулаторія сімейної медицини в житловому секторі міста Ужгорода. Тут на обліку 1300 дітей. Тільки за один день медсестра Марія Кирлик щеплює більше десятка дітей: «вакцина хороша, виробник Бельгія, дітки її переносять дуже добре. Вона не дає ніяких наслідків, температури не дає. Мами задоволені».

6-річна Амелія готується до другої вакцинації від кору. Дівчинка добре перенесла попереднє щеплення в 12-місячному віці, то ж мама дівчинки Ірина Кізюр вже не хвилюється: «у принципі в мене не було ніяких претензій і відмов, головне, щоб щеплення робили, коли дійсно дитина здорова, не має нежиті, краще зачекати, якщо прихворіли, а так усе нормально і, звісно, дотримуватися того, що лікар каже – не гуляти, до дітей бажано не водити хоч би два-три дні».

Щеплення від кору роблять двічі: спершу в один рік, згодом – у шість. Перед вакцинацією– обов’язковий огляд лікаря та письмовий дозвіл від батьків.

Сімейний лікар Мар’яна Ярчич саме оглядає дівчинку: «огляд проводимо, температурку поміряли, зробили огляд і якщо дитина здорова, даємо добро на щеплення і мама оформлює інформаційну згоду. Там також ставиться запитання, чи на її погляд дитина здорова, чи не має хронічних захворювань, як вона себе веде і мама дає згоду на щеплення».
Іншого шляху для захисту від кору, як щеплення, нема, наголошують лікарі. Кір передається повітряно-крапельним шляхом, а тому дуже швидко поширюється в замкненому просторі.

Завідувачка амбулаторією №5 м. Ужгорода Ніна Кісельова наголошує: «вакцина хороша, вона комплексна, проти трьох інфекцій – кору, паротиту і краснухи. Вакцина переноситься дуже добре. І діти захищені. Бувають окремі випадки, коли щеплена дитина захворіє, але це буде така стерта форма, легка, яка не дасть жодних ускладнень».

В ужгородській амбулаторії №5 вакциновані майже 90%дітей, що перебувають на обліку. Чого не скажеш про всеобласний масштаб щеплення.

Висока захворюваність на кір у Румунії закарпатських лікарів турбує. Утім закрити кордон чи вплинути на її поширення вони не можуть. А от задуматися батькам радять, бо ризик захворіти в невакцинованих дітей дуже високий.

Головний лікар обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк наводить приклад: «якщо в колективі буде 100 осіб, то 97-м із них, при наявності одного хворого, інфікуються. Якщо дитина не щеплена, або підліток не щеплений, якому 15 чи 18 років, чи навіть дорослий до 35 років, він може захворіти, якщо він не щеплений».

На Закарпатті нині є більше 11 тисяч доз вакцини для профілактики кору (це менше від потреби). Але план щеплення виконано на третину. Тобто від кору нині в області захищена тільки кожна третя дитина у віці до 6 років.

У 2012 на Закарпатті був пік захворюваності на кір – майже 2 тисячі випадків, торік – всього два. Але лікарі фіксують циклічність хвороби – високі показники інфікування повторюються кожні 5-6 років. І 2017 саме піковий.

Тетяна ЛЕШКО, спеціально для газети «НЕДІЛЯ»

zakarpatpost.net