Драмтеатр в Ужгороді: темна пляма в центрі міста

Закарпатський обласний музично-драматичний театр – будівля знакова. Він є осердям культури області. Тож логічно, що має демонструвати красу, вишуканість і в стилях, і оздобі.

Однак територія біля споруди занедбана і давно потребує оновлення.

Хоча саме сюди  закарпатці навідуються, аби  подивитись вистави, концерти, виступи відомих естрадних діячів…До того ж часто там проходять концерти зірок всеукраїнського масштабу,  навіть із-за кордону.

Та що вони бачать поруч із культурною установою? Пластикові пляшки, обгортки, папери, одноразовий посуд, скляну тару, картонні коробки і багато іншого непотребу. Чому площа в центральній частині міста перетворилася на стихійне сміттєзвалище? Чи просто відповідні служби забувають прибирати біля театру?

Окремо варто згадати й про фонтан.

Зруйнований часом штучний водограй скоріше відлякує, ніж приваблює погляди. Принаймні від нього залишилася тільки бетонна чаша й арматура.

Лавиць довкола, до речі, також давно немає, тож чекати на початок театрального дійства глядачам доводиться, сидячи на бордюрах. Сходи, що ведуть до установи, теж поламані, занедбані. Тротуарна плитка відвалюється. Територія біля театру збоку вулиці Льва Толстого у такому стані, ніби поблизу проходили бойові дії? Не вкладається в голову, як таке може бути у центрі Європи та ще й у ХХІ столітті.

А головне – вночі культурний заклад є темним і непривітним.

Візьмемо для прикладу для порівняння наших найближчих сусідів – Львівський оперний театр.

Гарний і акуратний він справді навіює приємні враження.

Будівлю ефектно підсвічено й вона виглядає привабливо. Поруч із нею знаходиться діючий фонтан, а площа довкола впорядкована.

Так потрібно зробити і в  Ужгороді. Тим більше, що в нас театр знаходиться у надзвичайно мальовничому місці, на набережній. Це ж стосується і Закарпатського обласного театру ляльок «Бавка».

Оскільки театр перебуває на обласному балансі, невже у бюджеті не знайдеться коштів для того, аби оновити заклад, аби привернути до нього увагу і мешканців області, і туристів.

Адже ми так прагнемо розвити у краї туристичну індустрію… але при цьому забуваємо про капіталовкладення.

zakarpatpost.net