Як закарпатцям весною зміцнити імунітет

Здоровий спосіб життя, план режиму дня, правильне харчування – допоможе позбутися хворобливих синдромів та весняного авітамінозу.

Весна – пора краси та гарного настрою. Та часто після зими наш організм не готовий до цього. Коли природа розквітає і пробуджується від зимового сну, ми, навпаки, гостро відчуваємо дефіцит життєвих сил. Авітаміноз, зниження імунітету, дратівливість, сонливість, слабкість, швидка стомлюваність, хронічні захворювання – часто проявляються у багатьох людей після зими, пише «Погляд».

Як почуватися добре та насолоджуватися першим теплом, говоримо із лікарем-фітотерапевтом Сергієм Часовенком.

За словами лікаря, у багатьох організм не готовий до весни через неправильне харчування взимку. Ще одна причина – неправильний спосіб життя.

– Часто взимку ми не дбаємо про себе і своє харчування, – розповідає С. Часовенко. – Переважно, наш раціон складається із термічно обробленої їжі. Ми забуваємо про свіжі овочі та фрукти. Крім того, у цих продуктах менше вітамінів, аніж улітку та восени. Зазвичай ми харчуємося вареною та смаженою їжею. Але забуваємо про те, що під час процесу смаження продуктів утворюється речовина, акриламід, яка викликає рак. Це канцерогенна речовина, вона утворюється, скажімо, під час смаження картоплі в олії чи в іншому жирі тощо.

Багато хто має такий сніданок – чай з бутербродом. Хоча це теж не дуже добре. Також дехто додає до гарячого чаю мед. Але таке поєднання шкідливе. Мед варто додавати у чай, температура якого не перевищує 40 градусів. Бо під час взаємодії меду із кип’ятком теж утворюється акриламід.

Ще одна звичка, після робочого дня добре поїсти на ніч. Такий спосіб харчування приводить до того, що навесні маємо зниження імунітету, сповільнення процесів обміну речовин, а це сприяє набиранню зайвої ваги, з’являються хронічні риніти, загострення хронічних недуг, неврози, розхитана нервова система тощо. Це називається «комплекс застійних явищ в організмі людини». Він проявляється висипанннями на шкірі, ламким волоссям, крихкими нігтями тощо. А ще у чоловіків навесні відбувається зниження потенції, а у жінок – зниження лібідо. Це трапляється через те, що ми не вживаємо взимку рослинні антиоксиданти, ензими, клітковину, пектини, макро- і мікроелементи.

– Уже зараз багато пацієнтів зверталися до мене із захворюванням шлунково-кишкового тракту: гастрити, гастродуоденіти, порушення функції жовчного міхура, – розповідає лікар. – Пацієнти скаржилися на неприємні відчуття у правому підребер’ї, відчуття нудоти, переповненого шлунка це  – симптоми дискінезії (порушення функції жовчного міхура).

Також цієї весни багато людей звертаються із головними болями, запамороченнями, це ознаки вегетосудинної дистонії. Люди старшого віку скаржаться навесні на синдром хронічної втоми. А молоді жінки, дівчата – порушення менструального циклу.

Оздоровлюємо організм

Навіть якщо зимовий період ми провели неправильно і організм потребує негайної «реанімації», аби зустріти весну радісно, можна скористатися лікарськими препаратами та вітамінами. Але є альтернативний спосіб чи підхід лікування. Зокрема це:

1. Здоровий спосіб життя.  Це розписаний режим дня, праця і відпочинок, сон і фізична діяльність. Треба планувати харчування і лікування голодуванням. Лікування голодом не тоді, коли не встигаєте поснідати чи пообідати, а спеціально це планувати.

2. Вживання свіжовичавлених соків овочевих та фруктових.

3. Вживання зелених коктейлів-смузі. Нині це дуже популярно робити. Такий напій роблять у блендері з різних овочів, зелені і води. Вживати їх потрібно відразу після приготування за годину до їди.

4. Включити у раціон пророщені зерна. Зараз багато людей повертаються до цієї практики. Пророщені зерна мають велику користь для організму.

Пророщувати можна зернові культури, бобові, насіння і горіхи. Усе це використовують навесні, аби поповнити організм необхідними речовинами.

5. Фітотерапія. Корисно навесні пити рослинні чаї. Наприклад, чай із кореня родіоли рожевої, цвіту арніки гірської, ісландський мох. Цікаво, що арніка гірська займає третє місце за лікувальними властивостями у світі після жень-шеню і родіоли рожевої. Чаї із цієї рослини допомагають побороти весняні синдроми, відновити життєві сили. Вони підвищують імунітет, знімають болі передменструального синдрому тощо. Нині це проблема багатьох, хоча про неї мало говорять.

6. Структурована вода, або рідкі кристали (жива вода, тала вода). Її можна самому зробити і пити, або ж купити.

7. Лікувальна фізкультура. Відвідувати спеціальні центри, фітнес-зали, ранкова гімнастика (руханка).

8. Загартовування водою. Щоранку обтиратися рушником та холодною водою (по С. Кнейпу).

Рецепти від С. Часовенка

Овочевий сік

150 мл морквяного соку

50 мл соку червоного буряка

Приготування:

Щойно вичавлені соки змішуємо. Пити повільними ковтками за годину до їди.


Сік овочевий з селерою150 мл соку моркви

50 мл соку кореня селери

Приготування:

Свжовичавлені соки змішати. Пити повільними ковтками за годину до їди.


Фруктовий сік200 мл яблучного соку

1 ст. л. лимонного соку.

Приготування:

Змішати свіжовичавлені соки. Вживати перед їдою.


Сік із грейфрутом150 мл яблучного соку

50 мл соку грейпфруту

Приготування:

Свіжовичавлені соки змішати. Вживати за годину до їди.


Зелені коктейліКропива, кульбаба, шпинат,  петрушка, кріп, зелена цибуля, бадилля молодої моркви, буряка можна й іншу зелень

Огірок, капуста тощо для смаку

Приготування:

Узяти чашу з блендера, залити у неї 200 г кип’яченої води кімнатної температури, додаємо зелень, яка є вдома. Збиваємо та випиваємо за годину до їди. Також смузі можна вживати замість їди у період посту. Якщо додасте більше води, суміш вийде рідшою.


Пророщення зернаБеремо 50 грамів зерна пшениці, необробленої хімікатами. Промиваємо проточною водою. Висипаємо на тарілку із плоским дном. Закриваємо зверху лляною тканиною. Заливаємо водою кімнатної температури до верхнього краю зерна. Пшеницю насипати товщиною не більше 1 см. Тримаємо 1-2 доби, поки не проростуть паростки. Тримаємо на підвіконні. Промити питною водою. Зерно готове до вживання. Зерно, яке не набрякло, не варто їсти.


Родіола рожева(для зміцнення імунітету)

1 ч. л. кореня родіоли рожевої покласти у термос та залити 0,5 л кип’ятку.

Настояти в термосі цілу ніч. Вранці процідити та поділити на 3 рази. Вживати по 150 мл тричі на день за півгодини до їди. Курс 1-3 тижні.


Ісландський мох(проти запалення, віруси, хронічні захворювання, в’ялість)

1 ст. л. (при гострому стані 2-3 ст. л.) ісландського моху заливаємо 600 мл кип’ятку. Настоюємо чай 1 годину. Чай ділимо на три рази. П’ємо по 200 мл. за півгодини до їди.


Арніка гірська(при виразковій хворобі шлунку, як в’яжучий засіб при кишково-шлункових розладах, як протизапальний засіб при гінекологічних захворюваннях, при бронхіті, грипі тощо)

Приготувати відвар з квітів арніки з розрахунку 10/200. Вживати по одній столовій ложці три рази на день до їжі.

zakarpatpost.net

One thought on “Як закарпатцям весною зміцнити імунітет

  • 15.03.2017 at 04:54
    Permalink

    Спасибо, отличная статья.

Comments are closed.